Telekom demonštroval možnosti 4G siete s rýchlosťou do 375 Mbps

Slovak Telekom ukázal vlastnú predstavu 4G siete, ktorú plánuje na Slovensku vybudovať v horizonte najbližších rokov. Na verejnom testovaní v Bratislave demonštroval teoretickú prenosovú rýchlosť 375 Mbps. V Nitre spustil komerčnú prevádzku 4G siete s rýchlosťou 225 Mbps.

24.06.2015 20:45
3G, 4G, LTE, mobilná sieť, LTE Advanced, Foto:
Ilustračné foto
debata

Magentový operátor predstavil počas predposledného júnového týždňa hneď niekoľko technologických noviniek. Prvou z nich je štart komerčnej prevádzky 4G siete s rýchlosťou 225 Mbps. Najvyššie teoretické rýchlosti sťahovania, do 150 Mbps, mohli doposiaľ využívať len zákazníci v dvoch najväčších slovenských mestách. Nitra je tak tretím mestom v poradí a zároveň prvou lokalitou, kde operátor sprístupní vyššiu rýchlosť ako 150 Mbps. V súčasnosti je 4G sieťou Telekomu pokrytých 105 miest a okolitých obcí s dosahom na 56,9 percent populácie Slovenska.

Pre obyvateľov Nitry Telekom sprístupní vyššie rýchlosti v 4G sieti
Nitra je pre Telekom symbolická minimálne z dvoch dôvodov. Nachádza sa v dostatočnej vzdialenosti od hraníc a operátor tak môže uskutočňovať verejné testy bez toho, aby zasahoval do frekvencií mobilných operátorov v okolitých štátoch. V Nitre Telekom odštartoval aj svoju komerčnú prevádzku 4G siete v roku 2013. Vyššie rýchlosti budú zatiaľ len vo fáze akéhosi verejného testovania, ktoré umožní vyhodnotiť, či je vhodné sieť modernizovať aj v ďalších mestách. “Po vyhodnotení skúsenosti z reálnej prevádzky budeme pracovať na zvýšení rýchlosti aj v iných husto obývaných oblastiach,” uviedol Branimir Maric zo Slovak Telekomu. Zároveň dodal, že oblasti s najväčšou dátovou prevádzkou, respektíve potenciálom, majú šancu byť pokryté medzi prvými.

Pri 4G sieti s rýchlosťou 225 Mbps budú zariadenia prijímať dáta z dvoch pásiem súčasne. Použité budú bloky 20 MHz v pásme 2600 MHz a 10 MHz v pásme 1800 MHz. Problémom je len veľmi obmedzený počet zariadení, ktoré môžu tento potenciál využiť. V súčasnosti ich je na trhu šesť – LG G Flex 2, LG G4, HTC One M9, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6 a Samsung Galaxy S6 edge. Využívanie vyššej rýchlosti si nevyžaduje ďalší LTE balíček ani aktiváciu.

Na verejnom testovaní 4G siete operátor pokoril hranicu 370 Mbps
Operátor uskutočnil v Bratislave aj verejný test na svojej LTE sieti s doposiaľ najvyššími prenosovými rýchlosťami s teoretickým maximom 375 Mbps pri sťahovaní. Test bol svojimi parametrami špecifický, nakoľko pri konfigurácii bolo využité spojenie troch kanálov, dvoch 20+20 MHz v pásme 2600 MHz a jedného 10 MHz v pásme 1800 MHz. Napriek tomu, že Telekom je zatiaľ jediným operátorom, ktorý podobný verejný test na Slovensku uskutočnil, v bežnej prevádzke podobné rýchlosti v najbližších rokoch dostupné nebudú. Pre využitie siete je okrem iného potrebné aj špeciálne zariadenie triedy Cat9, ktoré zatiaľ na trhu nie sú bežne dostupné.

K dispozícii sú aj nové doplnkové balíky pre dáta
Treťou novinkou sú nové doplnkové dátové balíčky pre paušály Happy. Od prvého júla sa v ponuke objavia tri doplnkové balíky, pomocou ktorých si budú môcť zákazníci navýšiť objem predplatených dát. Navýšenie je skôr symbolické, avšak podľa operátora sú balíky reakciou na špecifické potreby pomerne širokej skupiny zákazníkov, pre ktorú bola súčasná ponuka menej výhodná. V praxi to znamená, že po prečerpaní štandardného dátového balíka si budú môcť majitelia paušálov Happy zakúpiť 100, 500 alebo 1000 megabajtov dát navyše. Doposiaľ si mohli opakovane zakúpiť len jeden balík s objemom 1000 MB za 5,99 eur mesačne. Za základný 100 MB doplnkový balík po novom zaplatia 1,99 eur a za 500 MB 4,99 eur mesačne. Pre paušály Happy M a vyššie bude k dispozícii aj balík s 1000 MB za nezmenenú cenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #mobilná sieť #LTE #4G #dátové prenosy