Mastercard plánuje overovať identitu ľudí pomocou selfie

Namiesto zadávania hesla či snímania odtlačkov prstov postačí pozrieť sa do objektívu a žmurknúť. Nová technológia overovania identity od Mastercard má ale viacero nedostatkov.

06.07.2015 16:45
selfie, autoportrét, mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata

Overiť identitu človeka na diaľku je dnes už možné rôznymi spôsobmi. Či už sú to odtlačky prstov, sken ruky, oka alebo analýza hlasu, ktorú na Slovensku používa Tatra banka alebo Slovak Telekom. Niektoré prémiové smartfóny obsahujú čítačku odtlačkov prstov, za pomoci ktorej je možné realizovať online platby bez nutnosti zadávania hesla. Spoločnosť Mastercard v súčasnosti pracuje na novej forme overenia identity užívateľa, ktorá by nahradila technológiu SecureCode. SecureCode pri potvrdení online transakcie od užívateľa vyžaduje heslo zaslané v SMS správe.

Namiesto odtlačkov postačí aj selfie
Mastercard plánuje overovať identitu užívateľa spôsobom, ktorý zatiaľ využívali najmä tvorcovia softvéru pri prihlasovaní sa do osobného účtu. Odtlačky nahradí iná fyziologická metóda, konkrétne snímanie ľudskej tváre. Táto metóda vyhodnocuje viacero charakteristických prvkov danej osoby, ako je napríklad geometria nosa, očí, úst alebo uší. Ambiciózne plány ale môžu prekaziť komplikácie.

Ako pre server BBC potvrdil nemenovaný odborník na bezpečnosť, rozpoznávanie tváre by malo byť len doplnkom a nie hlavnou súčasťou overovania identity. “Google sa pokúšal využiť technológiu rozpoznávania tváre na telefónoch s Androdiom, no hneď v úvode narazil na viacero problémov. Ľudia si totiž zistili, že môžu odfotiť danú osobu a fotografiu použiť pred kamerou, na základe čoho sa zariadenie odomkne,” uviedol pre BBC bezpečnostný analytik Ken Munro zo spoločnosti Pen Test Partners.

Technológia má množstvo nedostatkov a bezpečnostných rizík
Aplikácia od Mastercard sa snaží predísť bezpečnostným rizikám napríklad tak, že od užívateľa požaduje aby pri overovaní identity žmurkol. Ani tento spôsob ale nie je dokonalý, nakoľko statickú snímku je možné “rozpohybovať” a nasimulovať aj spomínané žmurknutie. Podľa odborníkov by bolo preto vhodné túto formu autentifikácie spojiť napríklad so snímaním odtlačkov prstov alebo PIN kódom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platba #autentifikácia #Mastercard #autorizácia #biometria