Windows Phone prežije, no Microsoft už kúpu Nokie zrejme oľutoval

Hromadné prepúšťanie, zmena stratégie ale aj odpis 7,6 miliardy dolárov naznačuje, že kúpa Nokie nebola pre Microsoft šťastným rozhodnutím. Firma sa pod novým vedením pokúsi o ďalší reštart. Viac bude počúvať svojich zákazníkov a partnerov.

12.07.2015 15:30
microsoft, nokia Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Microsoft pred niekoľkými dňami oznámil, že o prácu príde 7800 jeho zamestnancov, z ktorých väčšina pracuje v mobilnej divízii, pôvodom fínskej Nokie. Na pretras sa tak opäť dostala akvizícia, za ktorú Microsoft svojho času zaplatiť 7,3 miliardy dolárov. Ukazuje sa, že kúpa Nokie nebola najšťastnejším rozhodnutím. Za chyby sa skrátka platí a bremeno musia s odstupom času znášať tisíce zamestnancov, ktorí sa stali obeťou dlhodobo zlých, či skôr nešťastných, rozhodnutí bývalého vedenia Microsoftu a Nokie.

Firmu čakajú ťažké rozhodnutia. Škrty sa dotknú najmä zamestnancov
Odklepnutie kúpy Nokie bolo jedným z posledných veľkých rozhodnutí bývalého šéfa Microsoftu, Steva Ballmera. Pôvodný zámer mal spoločnosť z Redmondu vyšvihnúť na pozíciu, ktorá by dokázala ohroziť Google či Apple. Nestalo sa tak, aj napriek úporným snahám bývalého a súčasného vedenia. Nový šéf, Satya Nadella, nepriamo pripustil, že išlo o veľmi nákladný omyl. Potvrdzuje to nie len ohlásené prepustenie takmer 8-tisíc zamestnancov ale aj odpis 7,6 miliardy dolárov. Ako v dopise zamestnancom uviedol Nadella, pri hromadnom prepúšťaní príde o prácu necelých 7 percent zamestnancov, a to primárne z mobilnej divízie a mimo územia Spojených štátov. Náklady súvisiace s prepúšťaním sú odhadované na ďalších 750 až 850 miliónov dolárov.

Zámer stať sa veľkým hráčom a výrobcom smartfónov sa Microsoftu nepodaril, aj keď počet predaných zariadení postupne rastie. “Od ukončenia akvizície v apríli 2014 spoločnosť zmenila názov značky na Microsoft Lumia a predstavila niekoľko zariadení, ktoré sa stretli s veľmi obmedzeným úspechom. Biznis bol naďalej stratový,” uviedol denník the Seattle Times. Ak existuje niečo, na čom sa zhodujú analytici, je to najmä fakt, že kúpa Nokie bola impulzívna a neuvážená. Podľa Ryana Reitha z analytickej spoločnosti IDC vo vedení Microsoftu skutočnosti nikto nevedel, na čo firma potrebuje fínsku Nokiu.

Množstvo omylov, zlých odhadov a ešte horších rozhodnutí
Denník The Wall Street Journal vo svojej analýze upozornil, že Microsoft sa pri odhade trhu už viackrát zmýlil. Firma, ktorá v podstate stála pri zrode smartfónov zrejme neočakávala, že raz budú tieto zariadenia patriť nie len do rúk manažérov ale aj bežných ľudí. Steve Ballmer svojho času povedal, že iPhone nemá šancu na úspech z dvoch dôvodov – chýbajúcej klávesnici a vysokej cene. “Nie je možné aby iPhone získal významný trhový podiel,” uviedol Ballmer v roku 2007. Úspech iPhonu sa síce dostavil o niečo neskôr, no s o to väčším dôrazom.

Vedenie Microsoftu sa následne uchýlilo k niekoľkým výrazným zmenám softvéru. “Microsoft zakaždým tvrdil, že zmeny zlepšia predaj Windows Phone. Nezlepšili. V rovnakom čase sa trh s osobnými počítačmi začal zmenšovať a ohrozovať postavenie Microsoftu,” dodal denník. Steve Ballmer sa pod vplyvom okolností rozhodol, že jeho firma už nemôže len vyvíjať softvér a poskytovať naň licenciu pre smartfóny, tak ako tomu bolo na trhu s počítačmi. V roku 2013 sa preto rozhodol staviť na “istotu” a kúpiť Nokiu, ktorá mala po vzore Apple firme pomôcť kontrolovať nie len softvér, ale aj hardvér.

Čo sa bude diať ďalej? Microsoft sa smartfónov nevzdá
Predpovedať čo sa bude diať v Microsofte ďalej, je veľmi ťažké. Ako naznačil Nadella, firma bude pokračovať vo vývoji a predstavovaní nových telefónov, ktoré budú na mieru šité pre platformu Windows. Pri vývoji bude počúvať najmä biznis zákazníkov, fanúšikov Windowsu a nenáročných zákazníkov, ktorí viac ako funkcie uprednostňujú cenu. A v neposlednom rade, predstavených telefónov bude zrejme oveľa menej než doposiaľ, čo je v skutku pozitívnym impulzom pri očakávanej zmene. Menej skrátka niekedy býva viac a až čas ukáže, či to platí aj v Microsofte, ktorý sa opäť pokúsi o malý reštart.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Lumia #Microsoft #smartfón #iPhone #Steve Ballmer #Windows Phone #Satya Nadella #Windows