Google v súčasnej podobe končí. Zoznámte sa s firmou Alphabet

Google zakladá novú materskú spoločnosť s názvom Alphabet (z angl. Abeceda), pod ktorú bude patriť niekoľko dcérskych firiem a divízií. Google bude len jednou z nich. Riadiť materskú spoločnosť bude dvojica zakladateľov Google.

11.08.2015 11:30
google, vyhľadávač, špehovanie, security,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Google už prerástol sám seba. Vedenie spoločnosti sa preto rozhodlo vytvoriť novú materskú spoločnosť, ktorej Google bude len súčasťou spolu s niekoľkými ďalšími dcérskymi firmami. Google síce bude existovať aj naďalej, no zmení šéfa a nebude zastrešovať všetky projekty tak, ako tomu bolo doteraz. Riadiť ho bude doterajší viceprezident a šéf divízie Androidu, Google Apps a Chrome, Ind Sundar Pichai. Dvojica zakladateľov sa zas presunie do čela novej materskej holdingovej spoločnosti Alphabet (z angl. Abeceda). Larry Page sa stane jej výkonným riaditeľom a Sergey Brin prezidentom.

Google nezanikne, no niektoré jeho aktivity sa oddelia
Vyhľadávač, YouTube, online aplikácie a Android zostanú súčasťou Googlu, niektoré produktové divízie sa však osamostatnia a budú fungovať ako nezávislé spoločnosti. Príkladom je divízia Nest pre inteligentné domácnosti alebo Google Fiber, ktorá vyvíja a buduje optické siete. Larry Page uviedol, že zámerom bolo sprehľadniť firemnú štruktúru. „Pointou bolo dať spoločnostiam, ktoré patria pod Alphabet istú nezávislosť a možnosť vytvoriť a rozvíjať ich vlastné značky.“

Nová štruktúra bude podľa analytikov viac vyhovovať aj investorom, ktorí získajú lepší prehľad o stratégii, investíciách a smerovaní dcérskych firiem. „Alphabet bude môcť v prípade ďalších akvizícií jednoduchšie a prehľadnejšie rozšíriť svoju štruktúru,“ uviedol pre server BBC analytik Colin Gillis zo spoločnosti BGC Partners. Všetkým akcionárom budú vymenené akcie s rovnakou menovitou hodnotou, no už s odlišným obchodným menom. Hospodárske výsledky by mali byť publikované pre samostatne pre Google a pre ostatné dcérske spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Larry Page #Alphabet #Sergei Brin #Sundar Pichai