Sú pre vás GPS súradnice pridlhé? Google našiel spôsob ako ich skrátiť

Predstavte si, že sa chcete so svojim priateľom stretnúť na preplnenom námestí, no neviete aký oporný bod zvoliť, aby vedel, kde presne vás nájde. Google predstavil novinku s názvom Plus Codes, ktorá na mapách uľahčí vyhľadávanie.

14.08.2015 13:00
Plus Codes, Google Mapy, OLC Foto:
Nájsť presné miesto na mapách je možné aj bez poštovej adresy. Stačí preň vygenerovať presné súradnice za pomoci online aplikácie Plus Codes.
debata (3)

Zemepisné súradnice sa vo svojej pôvodnej podobe používajú aj v 21. storočí. Ľuďom stále pomáhajú nájsť na interaktívnych mapách konkrétnu reštauráciu, dom či akýkoľvek iný objekt. Aj keď namiesto súradníc si dnes užívatelia medzi sebou vymieňajú skôr internetové URL adresy, aj tie obsahujú popis presnej zemepisnej šírky a zemepisnej dĺžky. Google sa rozhodol, že vyhľadávanie miest na mapách zjednoduší a umožní dohľadať aj konkrétne objekty.

Na určenie presnej polohy postačí aj desaťmiestny kód
Po novom by si už užívatelia medzi sebou nemuseli posielať len odkazy s presnými súradnicami, ale len ich skrátený a zjednodušený tvar s dĺžkou približne 10 znakov. Novinka, o ktorej Google píše na svojom blogu má názov Open Location Code (skrátene OLC) alebo skrátene Plus Codes. Ako spoločnosť uvádza, v niektorých krajinách neexistujú popisné čísla domov, budov a ulíc. Aj tu by mal vylepšený “lokalizačný” systém pomôcť.

Lokalizačné kódy OLC spoločnosť predstavila ešte v apríli minulého roka. Kódy ale žiadna z online aplikácií až doposiaľ nepoznala. Kódy reprezentujú miesta a objekty, ktoré na mapách nie sú presne označené. “Oblasť s veľkosťou niekoľkých plážových osušiek na pláži Atlantic Beach môže mať označenie 87G8H7P8+FH,” uvádza Google na svojom blogu. Označenie miesta môže mať aj svoj skrátený tvar, napríklad v prípade, ak bude užívateľ hľadať objekt už v danej lokalite. Predstaviť si to možno, ako hľadanie domu na mape po tom, čo sa už nachádzate konkrétnom v meste či obci, kde by sa mal dom nachádzať. “Ak sa už osoba, ktorej odkaz posielate nachádza vo vašej blízkosti, môžete jej zaslať aj skrátený lokalizačný kód.”

Lokalizačné kódy môžu pomôcť aj záchranárom
V súčasnosti je možné kódy pre rôzne miesta na mape vygenerovať len na stránke na to určenej, v konkrétnom prípade je to Plus Codes. Použiť ich je následne možné už priamo v mapách. Google očakáva, že v budúcnosti by kódy mohli pomôcť aj záchranárom a pátracím tímom pri presnejšom určení miesta neštastia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Mapy Google #Plus Codes #Open Location Code #OLC