Firefox sa bude viac podobať prehliadaču Chrome

Prehliadač Mozilla Firefox čakajú veľké zmeny. Doplnky v ňom bude možné inštalovať len z oficiálneho obchodu, bude ich však oveľa viac. Mozilla chce na svoju stranu získať vývojárov doplnkov pre prehliadač Chrome.

22.08.2015 11:00
mozilla, firefox, prehliadač Foto:
Ilustračné foto
debata

Internetových prehliadačov je na trhu nepreberné množstvo. Aj keď väčšina z nich sa snaží od konkurencie odlíšiť a v ideálnom prípade sa na ňu podobať čo najmenej, nie vždy sa to vyplatí. Najpoužívanejším prehliadačom je už niekoľko dlhých mesiacov po sebe Google Chrome, nasledovaný prehliadačmi Safari, Internet Explorer a Firefox. Trhový podiel Firefoxu ale dlhodobo klesá, Mozilla sa preto snaží byť viac inovatívna a ponúknuť pridanú hodnotu. Nie vždy to ale ide ruka v ruke s tým, čo očakávajú užívatelia. Rozhodla sa preto viac priblížiť prehliadaču Chrome.

Mozilla chce ponúknuť rovnako veľa doplnkov ako Chrome
Ako upozornil server The Verge, najväčšia zmena čaká na doplnky a zásuvné moduly, ktoré rozširujú funkčnosť prehliadača. Vďaka nim je napríklad možné blokovať reklamy, sťahovať videá či nakupovať v niektorých online obchodoch. Doplnky, ktoré v súčasnosti sú pre prehliadač dostupné budú musieť ich vývojári zrejme mierne upraviť. Na druhej strane, doplnky z prehliadačov Chrome a Opera by malo byť možné bez väčších zásahov inštalovať aj vo Firefoxe. “Vývojári, ktorí vytvorili doplnky pre prehliadač Chrome získajú novú možnosť ako rozšíriť podporu aj pre ďalší prehliadač, namiesto toho, aby preň museli doplnky programovať samostatne,” uvádza sa v oficiálnom vyhlásení Mozilly.

Doplnky už bude možné inštalovať len z overeného zdroja
Firefox by mal byť takisto viac zabezpečený. Všetky doplnky budú musieť prejsť kontrolou predtým, ako si ich bude môcť užívateľ nainštalovať. Doposiaľ tomu tak bolo len u doplnkov, ktoré sa nachádzali v oficiálnom “obchode”. V budúcnosti preto doplnky zrejme nebude možné inštalovať aj z iných zdrojov. Na druhej strane, ich množstvo by malo byť vďaka zjednodušenej podpore, niekoľkonásobne väčšie.

Pri zlyhaní záložky už nebude potrebné reštartovať celý prehliadač
Ďalšou funkčnou zmenou je spôsob načítavania obsahu v jednotlivých záložkách. V súčasnosti je Firefox priamo spojený s webovým obsahom bez ohľadu na záložky, v ktorých je daný obsah načítaný. Mozilla chce po vzore Chromu tieto dve zložky oddeliť. Užívateľ síce zmenu na prvý pohľad nepostrehne, no pri dlhodobejšom používaní za ňu bude iste rád. Ak v súčasnosti napríklad obsah v niektorej z načítaných záložiek zlyhá, je potrebné reštartovať celý prehliadač. Po novom postačí, ak užívateľ zatvorí len tú záložku s obsahom, ktorá spôsobila prehliadaču problémy. Zmeny bude Mozilla realizovať len postupne, v horizonte niekoľkých najbližších mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadač #Firefox #Mozilla #Chrome