Odomykacie vzory Android pred nepovolanými osobami neochránia

Ak na odblokovanie telefónu používate odomykacie vzory, mali by ste použiť komplikované obrazce. Vzory v tvare písme je vraj ľahké uhádnúť, tvrdia nórsky výskumníci. Odomykacie vzory sú vraj menej účinné než klasický PIN kód.

25.08.2015 12:35
bezpečnosť, mobil, security, aktualizácie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Nie každý smartfón dnes disponuje čítačkou odtlačkov prstov, ktorá dokáže v okamihu odomknúť zariadenie a dáta sprístupniť len povolanej osobe. Odomykanie zariadenia pomocou klasického hesla je nepraktické, rozpoznávanie tváre a hlasu zasa nespoľahlivé. Alternatívou je štvormiestny číselný PIN kód, ktorý sa pred siedmimi firmy pokúsili nahradiť takzvanými odomykacími vzormi. Ľudia ich dodnes využívajú, a to najmä v zariadeniach so systémom Android. Stačí, ak namiesto PIN kódu nakreslia na displeji jednoduchý obrazec. Až donedávna bol tento spôsob ochrany považovaný minimálne za rovnako bezpečný ako PIN kód. Výskumníci z Nórskej univerzity vedy a techniky ale tento mýtus vyvracajú a tvrdia, že prelomiť takúto ochranu je dokonca jednoduchšie než uhádnuť PIN kód.

Ľudia na displeji „kreslia“ len jednoduché obrazce
Podľa vedcov existuje dovedna 400-tisíc kombinácií ako možno deväť bodov na obrazovke navzájom spojiť a vytvoriť s ich pomocou konkrétny odomykací vzor. Toto číslo je síce veľké, no analýza preukázala, že ľudia potenciál odomykacích vzorov nevyužívajú naplno. Namiesto vytvárania komplikovanejších vzorov na displeji body spájajú do tvaru písmena. Čo je horšie, väčšinou je to začiatočné písmeno ich mena, alebo mena niektorého z rodinných príslušníkov. Z výsledkov výskumu vyplýva, že až 44 percent vzorov začína v ľavom hornom rohu a v 77-percentách prípadov vzor začína v niektorom zo štyroch rohov.

Jednoduchý vzor je rovnako zlý ako najhoršie heslo
Namiesto “kreslenia” diagonál užívatelia preferujú pohyb do strán, najčastejšie sprava doľava alebo zhora dole. Usilujú sa takisto minimalizovať počet prepojení, väčšinou si vystačia so štyrmi či piatimi ťahmi napriek tomu, že Android ich povoľuje použiť až deväť. “Jednoduché vzory je možné prirovnať k najhorším heslám, z ktorých najpoužívanejším je “heslo” (z angl. password) alebo “123456”,” tvrdí Martle Løge z výskumného tímu.

Výskumníci tvrdia, že vďaka každému ďalšiemu ťahu sa stáva vzor komplexnejší a pravdepodobnosť jeho uhádnutia sa dramaticky znižuje. “Zvýšiť zabezpečenie pomocou odomykacích vzorov možno aj tak, že užívateľ pri kreslení viackrát zmení smer,” uvádza sa v štúdii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #android #Odomykacie vzory #PIN