Násilné videá na sociálnych sieťach vyvolali vlnu kritiky

Na sociálnych sieťach sa užívateľom bez možnosti voľby prehrávajú aj násilné videá. Zobrazovať sa môžu aj deťom a mladistvým. Automatické prehrávanie je však možné vypnúť v nastaveniach, no málokto o tom vie.

31.08.2015 07:00
Facebook Foto: ,
Facebook
debata

Automatické prehrávanie videí na sociálnych sieťach spočiatku vyzeralo ako dobrý nápad, obzvlášť pre inzerentov, ktorých reklamy už nie je možné len tak prehliadnuť či preskočiť. V posledných dňoch ale ukázala aj tienistá stránka tejto funkcie. Užívatelia, vrátane detí a mladistvých, sú konfrontovaní s násilnými videami, ktoré na svojich online kanáloch publikujú napríklad aj spravodajské televízie.

Násilné videá sa na sociálnych sieťach môžu zobrazovať automaticky
Pred niekoľkými dňami väčšina svetových médií informovala o incidente, pri ktorom na následky strelných zranení zahynula redaktorka a kameraman lokálnej americkej televízie WDBJ7. Útočník oboch zastrelil v priamom prenose a médiá autentické zábery z miesta činu prevzali a šírili na sociálnych sieťach. Navyše vlastné video z miesta činu na sociálne siete s najväčšou pravdepodobnosťou umiestnil aj sám útočník. Milióny užívateľov toto video takisto zdieľali, vyslovene sa mu vyhnúť sa preto dokázal len málokto.

Facebook automatické prehrávanie videí predstavil v júli minulého roka. Postupne ho “zapol” všetkým užívateľom, ktorým sa videá spustia automaticky pri prezeraní noviniek na sociálnej sieti. Prehrávanie sa aktivovalo všetkým bez rozdielu, čo je zároveň z dôvodov prečo sociálna sieť už viackrát čelila kritike. Videá, ktoré sa budú prehrávať si užívateľ nevie vybrať a takisto nie je v jeho silách určiť, aký typ obsahu sa mu vo videách zobrazovať nemá.

Automatické prehrávanie videí si možno aj deaktivovať
Obe sociálne siete, ktoré videá automaticky prehrávajú, sa obhajujú tým, že pravidlá používania sú jasne stanovené. Ak ich niekto poruší, jeho účet bude zablokovaný. “Facebook napríklad zakazuje používanie siete na šírenie alebo podporu kriminálnej činnosti,” uviedol server BBC. Twitter zakročil ráznejšie, no až po tom, čo užívatelia video nahlásili. Zhruba desať minút od jeho zverejnenia bol účet, z ktorého bolo video na stránku nahrané, zablokovaný. Všetky zdieľania príspevku boli takisto zmazané.

Prehrávanie videí je možné deaktivovať, no mnohí užívatelia o tom nevedia. Je tak možné urobiť v nastaveniach, v záložke “videá”. Na mobilných zariadeniach je potrebné prejsť do nastavení a do záložky “nastavenia účtu” a “videá a fotografie”. Na Twitteri je možné funkciu deaktivovať v nastaveniach v záložke “účet”.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #facebook #sociálne siete #automatické prehrávanie