BlackBerry stráca pôdu pod nohami. Predstaví smartfón s Androidom

BlackBerry sa poskúsi zvrátiť doterajšiu mizériu. Predstaví vyspelý smartfón s Androidom a s pokročilým zabezpečením dát. Presvedčiť firemných zákazníkov však nebude jednoduché.

27.09.2015 22:10
blackberry, passport, Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Spoločnosti BlackBerry sa už niekoľko dlhých mesiacov nedarí vrátiť do hry na poli profesionálnych smartfónov, z ktorej ju vytlačil Samsung a Apple. Smartfóny v jej portfóliu zostali, no už zďaleka im nevenuje toľko pozornosti ako v minulosti. Okrem iného sa jej nedarí udržať si lojálnych zákazníkov z firemného prostredia, o ktorých sa dnes bijú prakticky všetci veľkí výrobcovia smartfónov.

BlackBerry predstaví svoj prvý smartfón s Androidom
Odklon od pôvodného zamerania bol viditeľný napríklad už v čase, keď BlackBerry radšej venovalo svoju pozornosť bezpečnostným produktom a softvéru so zameraním na firemnú produktivitu. Šéf spoločnosti, John Chen, však týchto prekvapil odbornú aj laickú verejnosť s tvrdením, že firma do konca roka predstaví nové zariadenie s konkurenčným operačným systémom Android. Dôvod je prostý – rozsiahla databáza aplikácií a podpora zo strany Google.

Chen nepriamo priznal, že aplikácií pre súčasné zariadenia v portfóliu veľa nie je. Počas minulého roka sa preto firma pokúsila ich počet znásobiť a vďaka partnerstvu s Amazonom ich pribudlo 400-tisíc. Ďalším míľnikom je prechod na Android s ďalším 1,6 miliónom aplikácií. Aby BlackBerry zároveň nestratil kredit u svojich firemných zákazníkov, pre ktorých je viac než čokoľvek iné dôležitá bezpečnosť, súčasťou upravenej verzie Androidu bude rovnaké zabezpečenie aké je dostupné v súčasných “černiciach”.

Konkurencia nespí na vavrínoch. Samsung a ďalší tlačia BlackBerry do úzadia
Kanadská spoločnosť s Androidom na prvý pohľad stavila na istotu, v skutočnosti sa ale dostáva do vysoko konkurenčného prostredia, ktorému dominujú iné značky. Odlíšiť sa v podstate len s väčšou úrovňou zabezpečenia takisto nie je významnou konkurenčnou výhodou. Ako upozornil denník Wall Street Journal, svoju bezpečnostnú platformu s názvom Knox pre náročných klientov a vlády má aj Samsung.

Kontúry zariadenia zatiaľ nie sú známe, aj keď šéf spoločnosti prezradil pár detailov. Smartfónu nebude chýbať dotykový displej a výsuvná klávesnica. Dostupný by mal byť ešte pred vlnou vianočného nákupného ošiaľu, no nemožno očakávať, že zrovna vianočné nákupy budú tým pravým impulzom pre výmenu zariadenia u cieľovej skupiny užívateľov.

Predaje BlackBerry zariadení medziročne klesajú a v súčasnosti dosahuje firma rekordne nízke obraty. Zámeru predať ročne 10 miliónov smartfónov sa nakoniec zriekla a optimistické očakávania sa pohybujú už len blízko hranice 5 miliónov predaných smartfónov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #smartfón #android #BlackBerry