Výrobcovia televízorov vraj podvádzajú v oficiálnych testoch spotreby

Samsung bude zrejme musieť vysvetliť, prečo niektoré z jeho televízorov majú počas oficiálneho testovania nižšiu spotrebu, než je tomu v skutočnosti. Najnovšia kauza pripomína kauzu s emisiami u Volkswagenu, Samsung však akékoľvek obvinenia odmieta.

02.10.2015 15:10
televízory, diaľkový ovládač, televízor, tv Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V čase, keď v médiách stále rezonuje aféra nemeckej automobilky Volkswagen, ktorá pri vozidlách s naftovým motorom zámerne upravovala výsledky testovania emisií, prichádza ďalšia nemenej závažná kauza. Tentokrát sa týka kórejského Samsungu, ktorý údajne účelovo upravoval softvér vo svojich televízoroch tak, aby pri oficiálnych energetických testoch vykazovali lepšie výsledky, než je tomu v skutočnosti. Problémom sa už zaoberá Európska komisia, ktorá v súčasnosti skúma dva oficiálne podnety.

Na účelové upravovanie softvéru v televízoroch Samsung ako prvé upozornilo konzorcium mimovládnych organizácií ComplianTV. Tvrdí, že pri teste jedného z televízorov sa jeho spotreba po jednej minúte testovania výrazne znížila, a to až o celých 45 percent. Je pritom bežné, že spotreba sa v priebehu štandardizovaného desaťminútového testovania mení vzhľadom k tomu, že test je komplexný a dynamické scény sa v ňom striedajú so statickým obrazom, tmavé miesta so svetlejšími a podobne.

Televízory Samsung majú v testoch podozrivo nízku spotrebu
Zmena v spotrebe z pôvodných 70 na 39 wattov je ale neobvyklá a viacero indícií naznačuje, že zníženie spotreby je softvérovo riadené. Štúdie nepriamo hovoria o akomsi identifikovaní prebiehajúceho testovania spotreby, na základe čoho televízor automaticky zmení parametre tak, aby bola jeho výsledná spotreba nižšia než je tomu skutočne. Metodológia ale nebola detailne špecifikovaná a údajné dôkazy ešte budú predmetom detailnejšieho skúmania iniciovaného Európskou komisiou.

Ako uvádza server BBC, za zmenu spotreby môže byť zodpovedná funkcia “Motion Lightning”, ktorú firma predstavila ešte v roku 2011. Samsung sa obhauje tvrdením, že táto funkcia je automatickou súčasťou televízorov a nie je predprogramovaná tak, aby v podobných spotrebiteľských testoch zámerne zavádzala o spotrebe. “Ide o úplne bežnú funkciu, ktorá sa sama aktivuje a zostáva zapnutá v čase používania televízora v štandardnom režime. Je to základné nastavenie, ktoré funguje rovnako v laboratóriách ako aj v domácnostiach, ” tvrdí spoločnosť vo svojom blogu.

Televízory vraj v priebehu testovania automaticky znižujú spotrebu
Švédska energetická agentúra však na margo argumentov Samsungu tvrdí niečo iné. V oficiálnych vyjadreniach je síce agentúra opatrná, no v interných dokumentoch uvádza, že niektoré televízory dokážu testovaciu sekvenciu rozpoznať. “Tieto televízory okamžite znížia svoju energetickú spotrebu úpravou jasu displeja akonáhle zistia, že sa práve prehráva štandardizované video,” píše v jednom zo svojich listov švédska agentúra. Výrobcov, u ktorých podobné procedúry zachytila ale neuviedla.

Pri overovaní hypotézy, že výrobcovia na čele so Samsungom pri testovaniach podvádzajú, bude v prvom rade nutné potvrdiť, že funkcie podobné spomínanému Motion Lightning sú účelovo spustené pri testovacích režimoch, a že televízory naozaj dokážu odhaliť kedy testovanie prebieha.

Samsung ako najväčší výrobca televízorov zrejme žiaden z európskych zákonov neporušil, no ako uvádza denník The Guardian, testovacie procedúry v Európskej únií sú voči výrobcom až príliš ústretové. “Ak sa podvádzanie v testoch televízorov napokon preukáže, určite sa zdvihne vlna kritiky zo strany nespokojných zákazníkov, v štýle kauzy Volkswagen,” myslí si Jack Hunter, hovorca Európskej environmentálnej agentúry (EEA).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Samsung #Volkswagen