SMS sú zastaralé. Google ich plánuje nahradiť štandardom RCS

Prostredníctvom štandardu RCS si budú môcť ľudia navzájom posielať správy s obrázkami, videami ale aj komunikovať v skupinách bez čerpania dát. Google sa bude usilovať o jeho väčšiu podporu zo strany operátorov.

10.10.2015 10:00
sms správa, komunikácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Krátke textové správy (z angl. Short message service alebo SMS) patria neodmysliteľne k mobilným telefónom a sú jednou zo základných služieb štandardu GSM. Ani mnohé inovácie a takmer všade dostupný internet ich nedokázal úplne nahradiť a ľudia na SMS správy ani po troch desaťročiach od ich vzniku nezanevreli. Bohatší obsah v MMS správach, ktoré okrem krátkeho 160-znakového textu môžu obsahovať aj obrázky a iné multimédiách, sa stále nachádza v tieni SMS správ.

Google chce zaplátať dieru na trhu, o ktorú operátori nemali záujem
Výraznejšiu zmenu na trhu nepriniesli ani nové komunikačné platformy, ktoré sa výrobcovia snažili postupne integrovať do vlastných alebo “prepožičaných” operačných systémov. Apple ako jeden z mála uspel s platformou iMessage, ktorá dopĺňa štandardné textové správy. Prostredníctvom nej môžu majitelia zariadení s logom nahryznutého jablka navzájom komunikovať rovnako ako cez SMS správy, avšak bezplatne. Za bohatší obsah ale zaplatia mobilnými dátami, respektíve dostupným internetovým pripojením. Bez neho zasielanie tohto druhu správ možné nie je.

Veľkej popularite sa tešia aj platformy Viber či Whatsapp, ich nevýhodou je, že nie sú navzájom kompatibilné a správu je tak možné doručiť len osobe, ktorá daný program používa. Bez podobných obmedzení dokáže fungovať napríklad novodobý štandard RCS (z angl. Rich Communication Services), ktorý je označovaný za priameho nástupcu SMS a MMS správ.

Štandard, schválený pred niekoľkými rokmi, sa ale veľkého rozšírenia nedočkal. Google v uplynulých dňoch ohlásil, že má v pláne podporiť jeho rozvoj a automaticky ho implementovať do systému Android. Očakáva aj priamu podporu operátorov, bez ktorých podobné ambiciózne plány nebude možné realizovať. “Sme radi, že môžeme spolupracovať s mobilnými operátormi a výrobcami zariadení pri podpore RCS štandardu a akcelerácii využitia štandardu v oveľa konzistentnejšej podobe,” píše Google na svojom blogu.

RCS umožní zasielať správy s bohatým obsahom a bez čerpania dát
Novou posilou v portfóliu má byť aj malá začínajúca firma Jibe Mobile, ktorú Google nedávno prevzal pod svoje krídla. Jibe operátorom pomáhal pri budovaní podpory pre rozličné komunikačné platforme. Google bude s jeho pomocou vyvíjať tlak na operátorov, aby RCS štandard natívne podporovali a umožnili zákazníkom zasielať správy v podobnej podobe ako napríklad na Facebooku, no bez čerpania mobilných dát. Štandard RCS prináša v porovnaní s SMS správami viacero vylepšení. V prvom rade podporuje textové správy obohatené o fotografie vo vysokom rozlíšení, videá, či skupinové čety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #sms #Whatsapp #Viber #RCS #Jibe Mobile