Americký študent predbehol Google a na krátko sa zmocnil jeho domény

Americký študent a bývalý zamestnanec Google si za 12 dolárov zakúpil nadrahšiu doménu na svete Google.com. Internetový gigant však transakciu následne zrušil. Študentovi plánovala vyplatiť nálezné za objavenie chyby v registračnom systéme.

12.10.2015 22:19
Google Foto:
Nové logo spoločnosti Google.
debata

Americkému študentovi sa podarilo dostať internetového giganta do veľmi nepríjemnej situácie. V momente, keď sa rozhodoval, ktorú doménu si prostredníctvom nástroja Google Domains zaregistruje, narazil na doménu Google.com, ktorá bola zhodou náhod voľná. Zareagoval rýchlo a 29. septembra sa stal jej majiteľom. Sanmay Ved za pravdepodobne najhodnotnejšiu doménu na internete zaplatil len neuveriteľných 12 dolárov. Jeho radosť však netrvala dlho, nakoľko Google transakciu v priebehu jednej minúty zrušil a doménu dostal späť pod svoju kontrolu. Urobiť tak mohol pretože doména nebola registrované cez registrátora domén ale priamo prostredníctvom nástroja od Google.

Kompenzácia, ktorú Vedovi ponúkol, bola v skutočnosti skôr nálezným za objavenie chyby v registračnom systéme. Peniaze sa rozhodol venovať indickej vzdelávacej organizácii, na čo Google zareagoval zdvojnásobením tejto odmeny. Jej výška ale známa nie je.

Firma sa k celej veci oficiálnou cestou odmietla vyjadriť, dotyčnému ale ponúkla peňažnú kompenzáciu. Sanmay Ved bol v minulosti zamestnancom Google, v súčasnosti je študentom postgraduálneho štúdia na jednej z amerických univerzít, a zároveň pracuje ako marketingový špecialista na voľnej nohe. O svoj neuveriteľný príbeh sa podelil na sociálnej sieti LinkedIn.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #doména #Google.com