Rusi vraj môžu Američanov 'odstrihnúť' od internetu. V USA zvažujú možné scenáre

Ruské špionážne lode a ponorky sa údajne pohybujú v tesnej blízkosti podmorských optických káblov, ktoré zabezpečujú internetovú konektivitu pre celé Spojené štáty. Dôvodom môže byť monitorovanie ich pozície a hľadanie slabých miest, ktoré by mohli byť v prípade útoku zneužité.

26.10.2015 22:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (28)

O rýchly prenos dát medzi jednotlivými kontinentami sa okrem iného starajú stovky podmorských optických káblov, ktoré sú umiestnené na dne morí a oceánov. V roku 2010 viaceré technologické spoločnosti kontinenty spojili ďalším podmorským káblom Unity s kapacitou 4,8 Tb/s. Dlhodobou víziou týchto firiem, ktorá sa postupne napĺňa je pomocou šestice optických káblov poskytovať dátovú priepustnosť až na úrovni 60 Tb/s. Vybudovanie robustnej siete, ktorá zabezpečuje konektivitu a je pripravená aj na prípadné výpadky pod vplyvom nečakaných udalostí, si vyžadujú mimoriadne rozsiahle investície. Na financovaní podmorských káblov sa preto podieľajú viaceré spoločnosti alebo priamo štáty.

Poškodenie jedného podmorského kábla nie je problém. Škody väčšieho rozsahu však áno
Sieť podmorských káblov je dimenzovaná tak, aby pri prípadnom poškodení jedného kábla nedošlo k úplnému ochromeniu komunikácie medzi dvoma uzlami. Prípady, pri ktorých dôjde k preseknutiu alebo prerezaniu kábla nie sú ničím neobvyklým. Podmorský kábel môže preseknúť napríklad kotva nákladnej lode, prípadne sa môže poškodiť pri zemetrasení alebo vulkanickej činnosti.

zväčšiť V súčasnosti sa na dne mora alebo oceánov... Foto: Google/PriMetrica/TeleGeography
podmorské káble, internet, konektivita V súčasnosti sa na dne mora alebo oceánov nachádza viac ako 600 podmorských káblov zabezpečujúcich internetovú konektivitu.

Opravu poškodených káblov zabezpečujú špeciálne servisné lode, ktoré dokážu kábel vyhľadať, vytiahnuť a poškodenú časť nahradiť. Takto je však možné postupovať len v prípade poškodení v menšom rozsahu. Ak by došlo k preseknutiu viacerých káblov súčasne, prípadne by sa poškodenie vyskytlo na menej dostupných a horšie chránených miestach na dne oceánu, oprava by bola komplikovanejšia a náročnejšia. Vo výsledku by tiež mohla ovplyvniť internetovú prevádzku po celom svete alebo ochromiť niektoré služby, ktoré sú na transoceánskom prenose dát závislé.

Američania sa obávajú možného preseknutia podmorských káblov ruskými ponorkami
Hypotéza o cielenom poškodení viacerých podmorských káblov súčasne, a to na ich najkritickejších miestach, doteraz nebola horúcou témou. V týchto dňoch sa však ňou začali zaoberať americké spravodajské a námorné služby, ktoré zaznamenali zvýšenú aktivitu ruských ponoriek v oblastiach, kde sú podmorské káble uložené. Presná poloha káblov známa nie je a rovnako nie sú známe ani detaily potenciálnej špionážnej akcie zo strany Ruska.

Ako však píše denník The New York Times, ktorý vychádza z vlastných nemenovaných zdrojov, ruské špionážne ponorky a lode sa agresívnym spôsobom pohybujú v bezprostrednej blízkosti káblov a vzbudzujú tak obavy na americkej strane. Predstavitelia americkej armády a spravodajských služieb sa v prípade ďalšieho vyostrovania vzájomného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Ruskom obávajú práve možného preseknutia káblov a to na ich najkritickejších a najmenej dostupných miestach. “Cielené poškodenie káblov by mohlo významne narušiť komunikačné kanály, na ktorých sú západné krajiny, ich ekonomiky a obyvatelia závislí,” píše ďalej denník. Táto aktivita z ruskej strany vraj pripomína časy studenej vojny.

Aktivita ruských lodí a ponoriek pripomína časy studenej vojny
Americkí predstavitelia sú v prípade komentovania prebiehajúcej akcie opatrní. V súčasnosti aktivitu ruských lodí monitorujú a vyhodnocujú možné scenáre. Zvýšená ruská aktivita sa dostala aj do pozornosti Pentagonu.

Počas minulého mesiaca sa ruská špionážna loď Jantár, vybavená dvoma ponorkami pripravenými pre ponor do hĺbky niekoľkých kilometrov, pohybovala blízko východného brehu medzi Spojenými štátmi a Kubou, kde sa nachádza hlavný podmorský kábel. Ponorky mali podľa predstaviteľov amerického námorníctva vybavenie umožňujúce prerezať káble hlboko na dne oceánu.

Odrezať USA od internetu nie je jednoduché, tvrdia odborníci
Iný názor majú odborníci na druhej strane Atlantiku. Odstrihnutie Spojených štátov od internetu je podľa Keira Gilesa, odborníka na Rusko a Euráziu z think tanku Chatham House, prakticky nemožné z dôvodu veľkého množstva uzlov zabezpečujúcich konektivitu na celom území krajiny. “Veľmi pochybujem, že by sa niekto čo i len usiloval o odrezanie Spojených štátov od internetu. Niečo podobné je možné len na miestach, kde je infraštruktúra oveľa zraniteľnejšia,” dodal Giles pre server BBC.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #internet #optický kábel #podmorské káble