Roaming v EÚ v roku 2017 definitívne skončí

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok 27. októbra odobrili ohlásený koniec európskeho roamingu. Ten by mal v podobe ako ho poznáme dnes skončiť v júni 2017. Zrušeniu bude predchádzať posledné zníženie regulovaných cien, ktoré vstúpi do platnosti v apríli budúceho roka.

27.10.2015 22:05
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata

Od 15. júna 2017 budú musieť európski mobilní operátori zo svojho cenníka vyškrtnúť všetky položky, ktoré sa týkajú roamingu v krajinách Európskej únie. Európska komisia, Európsky parlament a Súdny dvor vyriekli svoj ortieľ nad takzvaným “európskym roamingom” ešte v júni tohto roka. Aby však jeho zrušenie vstúpilo do platnosti, museli zaň ešte zahlasovať poslanci Európskeho parlamentu. Na zrušení roamingových poplatkov v EÚ sa napokon zhodli 27. októbra. V praxi to teda bude znamenať, že o necelé dva roky budú môcť obyvatelia niektorej z krajín EÚ telefonovať v inom členskom štáte bez výmeny SIM karty za rovnaké ceny ako v domácej krajine.

Operátori si môžu ušlé príjmy kompenzovať iným spôsobom
Obyvatelia členských štátov zrušenie poplatkov privítajú, no je možné, že mobilní operátori budú hľadať iné spôsoby ako si kompenzovať ušlé príjmy. Roamingové poplatky tak môžu vo výsledku ukryť do iných služieb, prípadne ich nahradiť vyššími cenami za hovory, SMS a dáta, na ktoré európsky regulátor dosah nemá. Možný je takisto scenár, že operátori zvýšia ceny mesačných programov, no do objemu predplatených minút započítajú napríklad aj roamingové hovory. Tak či onak, pred úplným zrušením poplatkov dôjde v apríli budúceho roka k ich poslednému zníženiu.

Ceny za volania v inej členskej krajine budú rovnaké ako v doma
Na rozdiel od súčasných pevne stanovených maximálnych cien za hovory, SMS a dáta budú od apríla budúceho roka operátori používať inú metodiku. Účtovať si budú môcť len malý prídavný poplatok k cenám domácich hovorov, a to do výšky 5 centov za uskutočnený hovor, 2 centy za odoslanú SMS a 5 centov za megabajt prenesených dát. Ak by teda spotrebiteľ zaplatil na Slovensku za minútu odchádzajúceho hovoru 13 centov, pri ceste do susedného Rakúska by za hovor v rovnakej dĺžke zaplatil 18 centov. Výhodou pre spotrebiteľa je, že operátor bude musieť “roamingovú cenu” navýšiť nad aktuálne platné ceny pri konkrétnom programe či predplatenej službe, ktorú zákazník využíva. Výslednú cenu teda nebude určovať pevne stanovený strop tak ako je tomu dnes.

Jedno malé ale…
Aj keď od roku 2017 bude európsky roaming oficiálne zrušený, bude predsa len platiť jedna výnimka. Operátori svojim zákazníkom stanovia, koľko minút, dát či SMS môžu v zahraničí za rovnaké ceny ako v domácej krajine využíť. To znamená, že ak klient tento “balík” prečerpá, bude mu operátor účtovať vyšší poplatok, ktorého cena ale zatiaľ nie je známa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #telefonovanie #roaming #Európsky roaming