Gmail vie čo píšete. Navrhne vám aj automaticke odpovede na e-mail

Novinka s názvom Smart Reply analyzuje text prijatého e-mailu a navrhne naň tri najlepšie možné odpovede. Stačí, ak si užívateľ jednu z nich vyberie.

04.11.2015 21:15
Google, Inbox, Gmail, poštový klient Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ak ste si mysleli, že jediným, kto číta váš e-mail ste vy a jeho adresát, ste na omyle. Poskytovatelia e-mailových služieb e-maily nie len čítajú, ale aj strojovo analyzujú s cieľom zobraziť cielenú reklamu či sprístupniť niektoré vybrané funkcie, ktoré majú užívateľom zjednodušiť život. Gmail už dlhšiu dobu skúma e-maily a hľadá v nich údaje, ktoré automaticky vkladá do užívateľovho kalendára. A nie len to. V týchto dňoch prichádza s novou funkciou Smart Reply, ktorá pri odpovedaní na e-mail automaticky ponúkne tri možné odpovede. Odpovede nie sú náhodné, ale sú výsledkom dôkladnej analýzy textu a ponúknuté odpovede by tomu mali zodpovedať.

Gmail navrhne odpoveď podľa kontextu prijatého e-mailu
Odpovedanie na e-mail pomocou prediktívneho textu pripomína automatické dokončovanie textu pri písaní SMS správ, ktoré je dostupné na smartfónoch. V onom prípade aplikácia ponúka dokončenie konkrétneho slova či celej vety na základe podobných textov z minulosti. Google však analyzuje celý kontext e-mailu a odpovede by tak mali byť pomerne presné a v niekoľkých variantoch, ktoré sú či už pozitívnou, negatívnou alebo neutrálnou odpoveďou. “Inteligentné odpovede” budú dostupné v mobilnej aplikácii Inbox.

V názornej ukážke spoločnosť ilustruje, ako taká odpoveď vyzerá. Na otázku “Máš k dispozícii nejakú dokumentáciu ako používať nový softvér?” ponúka tri možné odpovede: “Nemám, prepáč”, “Musím nejakú pohľadať” a “Pošlem ti ju”. Ako píše softvérový inžinier Gmailu, Bálit Miklós, v prípade rozsiahlejších e-mailov sú podobné strohé odpovede síce nedostatočné, no funkcia ponúkne aspoň dobrý začiatok odpovede. Funkcia Smart Reply sa spolieha na strojové učenie, čo znamená, že dokáže sama seba časom zdokonaľovať. Pri analýze množstva e-mailov budú odpovede presnejšie a vecnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Gmail #e-mail #Inbox #Alphabet