Google Mapy v mobile už navigujú aj bez internetového pripojenia

Google užívateľom mobilnej aplikácie Mpay umožní stiahnuť mapové podklady a používať ich ako navigáciu aj bez internetového pripojenia. Aktualizácia je zatiaľ dostupná len pre zariadenia s Androidom.

13.11.2015 19:50
lokalizovanie telefónu, mapy, navigácia, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ak často cestujete a v zahraničí nemáte v pláne využívať drahé roamingové dáta, môže sa vám hodiť nová funkcia, na ktorej vývoji Google pracoval dva až tri roky. Užívateľom umožní stiahnuť si potrebné mapové podklady do mobilnej aplikácie a používať ich aj bez pripojenia na internet. Spolu s mapovými balíčkami sa navyše automaticky stiahnu aj ďalšie údaje, napríklad informácie o dostupných reštauráciách, obchodoch, vrátane ich otváracích hodín či telefónnych čísel. Oproti predošlej aktualizácii, ktorá mapy umožnila stiahnuť už v minulosti, sa novinka líši najmä tým, že v offline mapách pribudlo vyhľadávanie a navigácia.

Pred cestou do zahraničia si bude možné stiahnuť balíčky s mapami vybranej oblasti
Sťahovanie mapových podkladov pre ich použitie v režime offline je zaujímavým riešením, len ak zariadenie disponuje dostatočnou pamäťou. Balík s mapou centrálneho Londýna má napríklad 380 megabajtov, mapa San Francisca zas 200 megabajtov. Offline mapy sú prístupné pre užívateľov aplikácie Google Mapy na Androide, v najbližších týždňoch (konkrétne do konca roka) by mala byť uvoľnená aj aktualizácia pre rovnomennú aplikáciu v systéme iOS.

Mapové balíčky pre zvolenú oblasť sa automaticky stiahnu len v prípade, že je zariadenie pripojené na internet a k napájaniu. Balíčky sa aktualizujú každých 15 dní, pričom aplikácia sa automaticky prepína z režimu online do režimu offline podľa dostupnosti internetového pripojenia a za predpokladu, že jej užívateľ pripájanie sa na internet výslovne nezakázal. Vodičom sa aj v offline režime zobrazí najvhodnejšia trasa a predpokladaný čas, ktorý je vypočítaný na základe bežnej premávky v čase aktualizovania balíka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #Mapy #mapové podklady