Český smerovač získal podporu v zahraničí. Vyzbieral už 200-tisíc dolárov

Sieťový smerovač, ktorý vytvorilo české združenie CZ.NIC, zaujal vo svete. Za jeden deň si na seba zarobil 100-tisíc dolárov, ktoré sú potrebné pre začatie sériovej výroby. Záujemcovia si môžu smerovač predobjednať za 189 dolárov.

19.11.2015 19:13
Turris Omnia, router, smerovač, CZ.NIC Foto:
České združenie CZ.NIC predstavilo vlastný experimenátlny smerovač Turris Omnia, ktorý zvládne omnoho viac než podobné produkty na trhu.
debata

Český správca národnej domény CZ.NIC v novembri predstavil svoj projekt Turris Omnia, ktorého súčasťou je inteligentný smerovač. O podporu pri jeho masovej výrobe požiadal širokú verejnosť prostredníctvom stránky Indiegogo, ktorá je jednou z mnohých platforiem ľudového financovania. České združenie si dalo za cieľ vyzbierať od dobrovoľných darcov 100-tisíc dolárov. Podarilo sa im to za menej než 24 hodín. V súčasnosti Turris Omnia podporila sumou 200-tisíc dolárov už takmer tisícka nadšencov. „Na Indiegogo.com sme síce už teraz vybrali cieľovú sumu, čo však neznamená, že to tým pre nás končí. Naopak, chceme získať čo najviac finančných prostriedkov, ktoré nám umožní router Turris Omnia a celý projekt Turris ešte viac rozvinúť,“ uviedol výkonný riaditeľ združnia, Ondrej Filip. CZ.NIC bude na vývoji smerovača pokračovať a v priebehu kampane predstaví ďalšie vylepšenia.

Všestranné zariadenie ponúka netradične veľa funkcií a automatické aktualizácie
Smerovač oslovil stovky ľudí vďaka svojej funkcionalite, ktorá sa značne líši od bežných smerovačov na trhu. Zodpovedá tomu aj cena, ktorá je výrazne vyššia. Za 99 dolárov si môžu záujemcovia zakúpiť základnú dosku alebo objednať kompletné zariadenie za 189 dolárov. Jedným z rozdielov je, že na bežných smerovačoch musí aktualizáciu firmvéru vykonávať používateľ, ktorý spravidla nemá skúsenosti alebo aktualizáciám skrátka nevenuje dostatok pozornosti. Turris Omnia o bezpečnostné aktualizácie postará sám. Automatizované aktualizácie do zariadenia zasiela priamo združenie CZ.NIC.

Skúsení užívatelia si môžu funkcie naprogramovať
Operačný systém TurrisOS vychádza z otvorenej platformy OpenWrt, ktorá umožňuje skúsenejším používateľom naprogramovať si funkcionalitu smerovača podľa vlastných predstáv. Zariadenie tak môže slúžiť aj ako sieťové úložisko, mediálny server DLNA, FTP alebo tlačový server. Pre vyššie zabezpečenie je vybavené špeciálnym čipom, ktorý má na starosti šifrovanie a identifikáciu zariadení.

Po hardvérovej stránke Turris Omnia ponúka okrem štandardných sieťových konektorov aj špeciálny SFP konektor, pre pripojenie rôznych modulov (napríklad optického, či USB 3.0 konektory na vytvorenie sieťového úložiska či pripojenie DVB-T tunera. Inštalovať doň možno aj Wi-Fi karty, LTE modem či záložné pripojenie na internet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smerovač #router #CZ.NIC #Turris Omnia