Slováci pri pripájaní sa k verejným Wi-Fi sieťam nie sú obozretní

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Intel nie sú Slováci dostatočne opatrní pri používaní bezplatných verejných Wi-Fi sietí. Citlivé osobné údaje vrátane hesiel a identifikačných údajov cez bezplatné Wi-Fi siete zadáva na verejnosti viac ako tretina Slovákov.

25.11.2015 12:00
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Riziká spojené s používaním bezplatných verejných Wi-Fi sietí nie sú ničím neznámym. Ľudia, ktorí verejné Wi-Fi siete používajú, by si mali byť vedomí zvýšeného rizika odcudzenia prihlasovacích údajov za predpokladu, že sa prihlasujú k svojim online účtom či dokonca k internet bankingu. Podľa prieskumu spoločnosti Intel je pre polovicu Slovákov najväčšou prekážkou na to, aby mohli svoje zariadenia používať kdekoľvek na cestách, nedostatočné pokrytie bezplatným Wi-Fi pripojením. Prieskum sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1200 respondentov zo Slovenska a v Českej republiky (809 respondentov z ČR a 410 zo SR) vo veku 18 až 60 rokov. Cieľom bolo zistiť, do akej miery má chovanie užívateľov vplyv na bezpečnosť ich dát.

Ľudí príliš nezaujíma, či je dostupná Wi-Fi sieť aj zabezpečená
Zabezpečenie Wi-Fi siete pre väčšinu opýtaných nemá prednosť pred jej dostupnosťou. Len každý štvrtý Slovák sa zaujíma o to, či sieť, do ktorej sa so svojim notebookom, smartfónom alebo tabletom prihlasuje, je zabezpečená. „Pri nedôveryhodných prevádzkovateľoch bezplatných Wi-Fi hotspotov sa užívateľ vystavuje nebezpečenstvu odpočúvania alebo zneužitia dát,“ tvrdí Intel.

Na druhej strane, zostať v pozore je potrebné aj u sietí, ktoré nie sú zabezpečené dostatočne. V mnohých kaviarňach je heslo k Wi-Fi ľahko predvídateľné, pretože obsahuje názov prevádzky či za sebou nasledujúce čísla a písmená. Prevádzkovatelia sa navyše zväčša neunúvajú heslá pravidelne meniť. „Základným pravidlom v sieti, ktorá je nedôveryhodná alebo nezabezpečená, je nezadávať žiadne údaje, u ktorých nechceme, aby sa dostali do nepovolaných rúk,“ upresňuje Intel. Takto ostražitá je len približne len jedna tretina respondentov zo Slovenska (35,1 percenta) a štyria z desiatich respondentov z Českej republiky.

Osobné údaje majú na čiernom trhu cenu stoviek dolárov
Nie len Intel, ale aj mnohé spoločnosti z oblasti internetového zabezpečenia, zastávajú názor, že prihlasovať sa k internet bankingu, či vykonávať online platby by mali užívatelia len z domova alebo z iného, dôverne známeho prostredia, kde k sieti pristupuje len obmedzený počet ľudí. Riešením je aj používanie šifrovaného spojenia. Cena odcudzených osobných údajov je totiž vysoká.

Najdrahšie sú zdravotné záznamy a prístupové údaje k bankovým účtom
Podľa spoločnosti McAfee sa obchoduje najmä s údajmi ako sú rodné číslo, číslo sociálneho poistenia, vodičského preukazu alebo s e-mailovými adresami a dátami používanými pri verifikácii užívateľa. Ešte väčšiu hodnotu než sú čísla kreditných kariet majú napríklad zdravotné záznamy, ktoré útočníci môžu použiť pri cielenom vydieraní vybraných osôb. "Ceny za online prístupové údaje k bankovým účtom na čiernom trhu začínajú zhruba na 190 dolároch. Čísla kreditných a debetných kariet možno získať za 5 až 30 dolárov, v závislosti od typu karty a krajiny, kde bola vydaná.

Pre pripojenie k firemnému účtu cez verejnú Wi-Fi sieť je podľa Intelu vhodné použiť VPN sieť, ktorá je bezpečnejšia vďaka digitálnym certifikátom, overovaniu užívateľov a šifrovanej komunikácii. Pri stránkach vyžadujúcich vyplnenie osobných údajov by si mali užívatelia zas skontrolovať, že využívajú zabezpečený protokol HTTPS, v systéme zas zakázať zdieľanie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Wi-Fi #Intel #pripojenie #McAfee