Firefox OS sklamal. Ohnivá líška sťahuje svoj chvost z mobilného trhu

Prišlo na lámanie chleba. Mozilla so systémom Firefox OS dieru do sveta smartfónov neurobila. Systému sa napokon vzdala a ukončí jeho vývoj a obmedzí podporu. Poslednou nádejou sú televízory a set-top-boxy.

09.12.2015 19:36
firefox os, mozilla Foto:
Operačný systém Firefox OS od Mozilly sa ešte pokúsi presať v inteligentných spotrebičoch.
debata

Sú tomu už tri roky, čo Mozilla predstavila svoj vlastný operačný systém Firefox OS, s ktorým mala veľké plány. Firma si uvedomovala, že v silnej konkurencii Androidu, iOS a Windows Phone to bude mať ťažké, vybrala sa preto iným smerom. Firefox OS mal byť určený primárne pre smartfóny, no v januári minulého roka Mozilla oznámila, že sa naň budú spoliehať aj niektoré televízory, konkrétne vybrané modely japonského Panasonicu, s ktorým firma uzatvorila partnerstvo. Ani tento odklon od pôvodnej myšlienky ale Mozille nepomohol a líška napokon sťahuje svoj chvost.

Systému Firefox OS ešte môžu pomôcť televízory a set-top-boxy
Firefox OS svoju púť vo svete smartfónov končí, no neznamená to, že sa vytratí úplne. Firma oznámila, že systém už nebude dodávať pre nové modely smartfónov, a zároveň ukončí podporu pre mobilné zariadenia. V televízoroch, či už z vlastnej vôle alebo kvôli uzatvoreným zmluvám, ale ešte nejakú chvíľu zostane prítomný a Mozilla ho bude ďalej vyvíjať. Navyše Firefox OS je otvorený systém, vylepšovať ho preto môžu aj tretie strany.

Mozilla pri uvedení Firefox OS skrátka neodhadla trh, a čo je podstatné, na svoju stranu neprilákala dostatok vývojárov. Tí sú roztrúsení medzi platformami s oveľa lepšou perspektívou a trhovým podielom. Jednou z možností pre Mozillu bolo preniknúť na rozvojové trhy, kde hrá prím najmä cena. Ani cena by ale nemala ustúpiť reálnej použiteľnosti systému.

Mozilla sa viackrát popálila, keď neodhadla trh a očakávania ľudí
Lacný smartfón s jednoduchým hardvérom mohol byť novým vetrom do plachiet, no firma napokon uprednostnila práve nízku cenu pred užívateľským “zážitkom”. V máji šéf spoločnosti Chris Beard priznal, že to bola chyba. “Nenašli sme dostatok priestoru pre ťah na bránku, od pôvodných plánov sme preto upustili. Budeme pracovať na vývoji telefónov a ďalších zariadení, ktoré si budú ľudia kupovať kvôli užívateľskej prívetivosti a nie kvôli nízkej cene,” povedal svojho času Beard.

Mozilla ale zabudla na kľúčovú vec – ponúknuť užívateľom niečo tak hodnotné, že sa budú ochotní sami vzdať prístupu k rozsiahlemu ekosystému, ktorý ponúkajú konkurenčné platformy. Ponúknuť podobnú pridanú hodnotu je ale na súčasnom trhu prakticky nemožné. Mozille preto zostáva jediné – presunúť sa na iné pieskovisko, kde konkurencia nie je natoľko silná, aby zabránila Firefox OS rásť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #android #operačný systém #iOS #Mozilla #Firefox OS