Twitter teroristom blokuje účty. Zablokoval ich už desaťtisíce

Twitter sa pochválil, že v priebehu minulého roka extrémistom z Islamského štátu zablokoval 125-tisíc účtov. Tí sa ale v ofenzíve pokračujú a zakladajú si nové účty, či sa presúvajú inam.

06.02.2016 19:00
Twitter logo Foto:
Ilustračné foto
debata

Sociálna sieť Twitter bola známou baštou pre členov rôznych teroristických organizácií, ktorí ju využívali pre šírenie propagandy a nábor nových sympatizantov, obzvlášť z európskych krajín. Twitter v tejto súvislosti už viackrát zakročil, keď oznámil aktívne blokovanie účtov, ktorých správcovia podnecovali nenávisť, zastrašovali ľudí, či vyzývali k teroristickým útokom. Od polovice minulého roka sieť zablokovala viac ako 125-tisíc účtov. Väčšina z nich súvisela s aktivitami teroristickej skupiny Islamský štát a ďalších organizácií, ktoré Islamský štát otvorene podporujú. Sociálna sieť o tom informovala vo svojom blogu.

Twitter extrémizmus odcudzuje, no teroristi sa presúvajú inam
“Odsudzujeme používanie Twitteru na podporu terorizmu a v našich podmienkach jasne uvádzame, že tento typ chovania, alebo akéhokoľvek ohrozovania je v rámci našej služby zakázaný,” uviedol Twitter. Súčasťou opatrení na boj proti šíreniu ideológie sociálna sieť rozšírila tím ľudí, ktorí sledujú príspevky a v prípade potreby ich aj blokujú. Aj keď tieto aktivity nie je možné z kybernetického priestoru úplne eliminovať, vďaka prísnejšej kontrole sa údajne presúvajú mimo Twitteru.

Otázna je najmä transparentnosť pri blokovaní účtov
Ako uviedol analytik serveru BBC, Dave Lee, na problematiku je potrebné nazerať komplexnejšie a čítať aj medzi riadkami. V roku 2014 bolo totiž na šírenie extrémizmu využívaných na Twitteri približne 46-tisíc účtov, o rok na to ich bol takmer trojnásobok. Znamená to, že Twitter bol pre skupiny ako je Islamský štát atraktívny a to aj napriek viacerým opatreniam, ktoré boli menej účinné, než sa očakávalo. Pozitívnou správou však je, že Twitter je v tejto oblasti aktívny a snaží sa držať extrémistov pod kontrolou. “Veľkou neznámou ale zostáva, čo sa bude diať ďalej. Teroristi si budú zakladať viac nových účtov a takisto začnú prechádzať na iné, menej striktné, platformy,” myslí si Lee.

Kontrola extrémistického obsahu je jedna vec, transparentnosť ale vec druhá. Je možné očakávať, že ľudí bude čoraz viac zaujímať, kto obsah kontroluje a aké metriky pri vyhodnocovaní používa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #extrémizmus #Islamský štát #Daeš #kybernetické útoky