Výmena dielu za neoriginálny môže natrvalo znefunkčniť iPhone

Aj majitelia iPhonov majú svoje nešťastné číslo. Je ním 53. Chybová hláška sa užívateľom zobrazí, ak pri oprave telefónu so systémom iOS 9 použijú neoriginálny diel. iPhone potom už nie je možné používať a návšteva servisu je zbytočná.

07.02.2016 19:15
iPhone 5s, iPhone, touch id Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Stačí vymeniť tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov v neautorizovanom servise a opravený iPhone už nebude možné vôbec používať. V deviatej verzii systému iOS sa totiž nachádza ochranný prvok, ktorý má zabrániť opravám zariadení v neautorizovaných servisných centrách. Použitie neoriginálnych dielov preto môže vyjsť používateľa draho. Napríklad po výmene predného tlačidla so snímačom odtlačkov prstov za neoriginálny diel iPhone prestane fungovať a užívateľovi sa na displeji zobrazí chybové hlásenie “Error 53”.

Pozor na neoriginálne komponenty. iPhone kvôli nim môže prestať fungovať
Problém pritom môže nastať, ak na inak funkčnom iPhone používateľ nainštaluje najnovšiu verziu systému iOS, respektíve prejde z verzie iOS 8 na iOS 9. Zariadenie tak užívateľa rovnakým spôsobom upozorní aj na neoriginálny komponent vymenený v minulosti. Prístup do zariadenia je potom natrvalo zablokovaný a užívateľ tiež stratí všetky svoje nezálohované dáta. “Bezpečnosť u našich zákazníkov berieme veľmi zodpovedne a chyba Error 53 je výsledkom bezpečnostnej kontroly, ktorá bola vytvorená s cieľom chrániť našich zákazníkov,” cituje denník Wall Street Journal vyhlásenie spoločnosti Apple.

Apple vraj chráni používateľov. Odborníci nesúhlasia
Apple v oficiálnom vyhlásení reaguje na výmenu snímača odtlačkov prstov, ktorý vraj môže v prípade neoriginálneho dielu predstavovať bezpečnostnú hrozbu. S tým ale mnohí odborníci nesúhlasia. Výmena tlačidla so senzorom je podľa nich úplne bežnou zálžitosťou najmä v prípade, ak má užívateľ záujem o výmenu prasknutého displeja. “Nezávislé servisné centrá pri výmene displeja často vymieňajú aj senzor alebo jeho drobný kábel. Úplne zničenie telefónu kvôli výmene chybného snímača odtlačkov prstov je nekompromisnou politikou zo strany Apple najmä preto, že náhradné diely sú často recyklovanými originálnymi dielmi Apple, s rovnakou funkcionalitou,” uviedla Kyle Wiens zo serveru iFixit, špecializujúceho sa na opravy spotrebnej elektroniky.

Je preto zrejmé, že Apple si týmto spôsobom chráni svoj ekosystém a reťazec autorizovaných servisných centier. Na agresívnu politiku, ktorú firma v tomto prípade zvolila, doplatia najmä užívatelia, ktorí chcú pri oprave ušetriť nemalé peniaze.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #servis #iOS 9 #chybová hláška #Error 53