Google už doručuje aj čerstvé potraviny. Zatiaľ len v USA

Google začal doručovať čerstvé potraviny v dvoch amerických mestách. Namiesto vlastných skladov ich vyzdvihne priamo u predajcov. Zákazníkom chce potraviny doručiť do dvoch hodín od objednania.

17.02.2016 21:15
google express, doručovanie tovaru, nákup Foto:
Google Express
debata (1)

Doručovanie čerstvých potravín nie je žiadnou novinkou. Odovzdať ovocie a zeleninu priamo do rúk konečnému zákazníkovi sa už pokúšal napríklad americký Amazon. Ešte v roku 2010 firma oznámila, že rozšíri svoje aktivity aj o online obchod s čerstvými potravinami, ktoré bude zároveň aj lokálne doručovať. V pilotnej prevádzke umožnila obyvateľom vybraných častí mesta Seattle vyberať si zo širokého sortimentu čerstvého tovaru, vrátane zeleniny, ovocia, mäsa, mliečných výrobkov a syrov. V ponuke nechýbali ani výrobky s kóšér certifikátom, organická zelenina alebo regionálne špeciality. Amazon bol nie len sprostredkovateľom ale aj doručovateľom tovaru. Neskôr sa k nemu pridali aj ďalší maloobchodní predajcovia po celom svete.

Doručovať čerstvé potraviny bude aj Google. Zatiaľ len v USA
Google, ako dcérska spoločnosť kolosu Alphabet, v týchto dňoch oznámila, že takisto vstupuje do biznisu s doručovaním čerstvých potravín. Doručovať bude prakticky rovnaké produkty ako iní predajcovia, vrátane mäsa a zeleniny, avšak len vo vybraných častiach San Francisca a Los Angeles. Obe tieto mestá firma už v minulosti využila pri pilotnom testovaní niektorých svojich produktov a služieb.

Google už začal s doručovaním čerstvých potravín Foto: Google
google express, doručovanie tovaru, nákup Google už začal s doručovaním čerstvých potravín

Doručovanie potravín bude súčasťou služby Google Express, v rámci ktorej firma spolupracuje s niekoľkými maloobchodnými predajcami. Vstup do nových vôd je podľa analytikov riskantný aj keď vyzývavý. Mnoho predajcov má pri čerstvých potravinách historicky najnižšie marže a s odstupom času im nepomohlo ani pridružené doručovanie zásielok konečným zákazníkom.

Namiesto vlastných skladov Google vyzdvihne produkty priamo u predajcov
Ako uvádza denník The Wall Street Journal, Google sa na rozdiel od Amazonu a ďalších bude spoliehať na odlišné distribučné cesty. “Google uviedol, že tovar bude dodávať priamo od existujúcich maloobchodných predajcov. Zabráni tým rizikám spojeným s vlastným skladovaním tovaru, ktorý môže podliehať skaze.” Firma tak bude fungovať len ako akýsi sprostredkovateľ, ktorý predajcov spojí so zákazníkmi a navyše zabezpečí doručenie tovaru. Google oznámil, že jeho cieľom je tiež skrátiť dobu doručenia čerstvých potravín zo štyroch na dve hodiny. Nákup však musí byť v minimálnej výške 35 dolárov. Pre členov programu Google Express s 95-dolárovým ročným poplatkom cenu za doručenie stanovil na 3 doláre na objednávku. Ostatní zaň zaplatia o dva doláre viac.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #doručovanie tovaru #Google Express #čerstvé potraviny