Brazílska polícia zatkla viceprezidenta Facebooku. Odmietol spolupracovať

Brazílska polícia zatkla viceprezidenta Facebooku pre Latinskú Ameriku. Dôvodom bolo odmietnutie spolupráce pri sprístupnení zašifrovanej komunikácie v aplikácii WhatsApp.

02.03.2016 20:50
whatsapp, facebook Foto:
Ilustračné foto
debata

Boj medzi softvérovými firmami a bezpečnostnými agentúrami sa vyostruje. Najviac to škrípe v Spojených štátoch, kde oproti sebe stojí FBI a spoločnosť Apple. Obe inštitúcie majú odlišné názory na prístup k citlivým údajom používateľov. Zatiaľ čo FBI argumentuje národnou bezpečnosťou, Apple stojí na strane svojich zákazníkov a hovorí o ochrane osobných údajov. Pri lámaní chleba v otázkach národnej bezpečnosti a boja proti organizovanému zločinu nezostáva bokom ani Latinská Amerika.

Facebook vraj nechce spolupracovať v boji proti kriminalite
Policajné zložky v brazílskom Sao Paule v týchto dňoch zatkli a podrobili podrobnému výsluchu viceprezidenta Facebooku pre Latinskú Ameriku, Diega Dzodana. Dôvodom nie sú priestupky voči zákonu, ale údajné odmietnutie spolupráce pri boji proti organizovanému zločinu. Dzodan ako zástupca Facebooku musel vysvetľovať dôvody, prečo jeho zamestnávateľ odmietol sprístupniť záznamy komunikácie zo služby WhatsApp. Záznamov sa federálna polícia dožadovala súdnou cestou s tvrdením, že jej majú pomôcť pri odhľaovaní drogovej kriminality.

Dáta užívateľov sú šifrované a neprístupné tretím stranám
Facebook údaje polícii nesprístupnil a svoje rozhodnutie podľa serveru BBC odôvodnil tým, že jeho brazílska pobočka sa zaoberá len obchodom a nikto v nej nemá prístup k užívateľským informáciám zo služby WhatsApp, a takisto nemá možnosť o povolení k takémuto prístupu rozhodovať. Facebook na margo zásahu polície tvrdí, že išlo o extrémne a situácii neprimerané opatrenie. Zároveň dodáva, že zatknutie súvisí s prípadom, ktorého súčasťou je služba WhatsApp, ktorá však funguje nezávisle od Facebooku.

WhatsApp je v súčasnosti najpoužívanejšou mobilnou aplikáciou v Brazílii, ktorú aktívne používa približne 93 miliónov obyvateľov. V decembri minulého roka brazílsky miestny súd rozhodol o zablokovaní služby na 12 hodín po tom, čo jej prevádzkovateľ nesplnil dva súdne príkazy týkajúce sa zdieľania informácii pri prebiehajúcom vyšetrovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Brazília #FBI #facebook #šifrovanie #Whatsapp #federálna polícia