Wikipédiu naučia rozprávať. Texty prečíta v troch jazykoch

Švédski vedci vyvíjajú technológiu, ktorá má Wikipédiu naučiť rozprávať. Texty by dokázala užívateľom sprostredkovať aj ako hovorené slovo v troch jazykoch - švédčine, angličtine a arabčine.

14.03.2016 18:35
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V súčasnosti Wikipédiu navštevujú stovky miliónov ľudí mesačne, ktorí vyhľadávajú rôzne informácie populárno-náučného charakteru na rôzne témy. Najväčšia encyklopédia na svete je k dispozícii pre každého. Takmer. Ľudia s poruchou zraku však majú obmedzené možnosti pri jej používaní, čo je zároveň jeden z dôvodov, prečo sa vedci vo Švédskom kráľovskom technologickom inštitúte KTH rozhodli vyvinúť špeciálny rečový syntetizátor.

Úlohou syntetizátora by bolo text v rôznych jazykoch prečítať bez toho, aby ho musel niekto nahovoriť. Rečový syntetizátor majú finančne podporovať samotní používatelia Wikipédie. Podľa odhadov až 25 percent z celkového počtu používateľov Wikipédie potrebuje alebo preferuje text v nahovorenej podobe.

Rečový syntetizátor bude dostupný aj pre ďalšie stránky
Platforma na predčítanie textu by síce mala byť optimalizovaná pre Wikipédiu, no po ukončení vývoja bude dostupná pre všetky vo forme otvorenej platformy. Prispôsobiť si ju teda budú môcť aj sami užívatelia alebo iné neziskové projekty. Automaticky by mala byť kompatibilná so stránkami, ktoré používajú softvér MediaWiki, na ktorom je postavená aj Wikipédia.

Najskôr len vo švédštine, angličtine a arabčine
Ako uviedli výskumníci pre server Phys.org, v úvode bude syntetizátor schopný čítať švédsky text. “Neskôr vytvoríme základný hlas pre anglický text, ktorý by mal byť pomerne dobrý vzhľadom k veľkému množstvu verejne dostupných lingvistických zdrojov. Napokon máme v pláne vytvoriť hlas pre arabský text, ktorý bude skôr skúškou úspešnosti nášho projektu,” uviedol profesor Joakim Gustafson z inštitútu KTH. Neskôr, pravdepodobne na jeseň budúceho roka, by sa užívatelia mohli podieľať na rozšírení podpory o ďalších 280 jazykov, v ktorých je Wikipédia dnes dostupná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikipedia #Wikimedia #MediaWiki #rečový syntetizátor #KTH