Microsoft vytvoril internetového robota - rasistu. Musel ho vypnúť

Mala to byť ukážka umelej inteligencie na internete. Robot, ktorý by v diskusiách dokázal nahradiť človeka so schopnosťou učiť sa novým slovným výrazom od násťročných, sa Microsoftu vymkol spod kontroly. Tínedžeri z neho spravili rasistu.

25.03.2016 15:40
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Vytvoriť umelú inteligenciu, ktorá by na internete dokázala imitovať skutočného človeka, sa vedci s väčšími či menšími úspechmi usilujú už dlhšiu dobu. Microsoft sa napríklad pokúsil vytvoriť robota, ktorého živnou pôdou by boli internetové diskusie a sociálne siete. V nich by komunikoval prevažne s mladými ľuďmi, ktorým by robil online “parťáká”, a zároveň sa od nich učil novým výrazom a slangom. Firma takéhoto robota v marci aj vyskúšala. Na Twitteri vystupoval pod dievčenským menom Tay a od svojich “rovesníkov” vo veku 18 až 24 rokov sa snažil podchytiť nové výrazy ale aj témy, ktoré by mu umožnili zapojiť sa do verejnej diskusie.

Umelá inteligencia sa Microsoftu vymkla spod kontroly
Projekt, ktorý Microsoft na Twitteri spustil, mal trvať niekoľko dní, no napokon trvalo menej než 24 hodín, kým sa umelá inteligencia vymkla spod kontroly. Četovací robot Tay sa dokázal natoľko prispôsobiť témam a diskusii, že od mladých ľudí preberal aj frázy, kvôli ktorým ho musel Microsoft dočasne deaktivovať. Umelá inteligencia sa priučila modernému rasizmu, chválila Hitlera či nacizmus. V jednej z odpovedí napríklad uviedla, že “Hitler mal pravdu” alebo, že “Hitler neurobil nič zlé”, v inej zas popierala holokaust, hovorila o negroch alebo podporovala imigračnú politiku Donalda Trumpa v súvislosti s vybudovaním ochrannej bariéry na hraniciach s Mexikom.

Z internetového robota sa stal rasista
Vývojové laboratóriá Microsoftu umelú inteligenciu vytvorili s cieľom naučiť ju využívať dáta zozbierané z verejných zdrojov a sociálnych sietí. Robot odpovedal krátko, ale aj vtipne. “Tay bol vytvorený aby zabával a v online svete aj spájal ľudí prostredníctvom náhodných a veselých konverzácií.” uviedol Microsoft. Skrátka, čím viac s Tay ľudia komunikujú, tým je chytrejší a jeho/jej odpovede sú viac osobné. Napokon sa však viac menej potvrdil takzvaný Godwinov zákon, ktorý hovorí o tom, že čím dlhšia je internetová diskusia, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa v nej objavia porovnania s Hitlerom alebo nacizmom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #internet #Twitter #umelá inteligencia #robot #Tay