Prehliadač Opera zadarmo ukryje identitu cez neobmedzené VPN

Najnovšia verzia prehliadača Opera umožní užívateľom surfovať zadarmo a neobmedzene cez VPN. Môžu ukryť svoju identitu či získať prístup k blokovaným službám. Niektorí však upozorňujú, že nič nie je zadarmo.

23.04.2016 21:10
anonym, anonymizačná služba, Tor, neznámy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Virtuálne privátne siete (skr. VPN) umožňujú užívateľom pristupovať k internetovému obsahu, ktorý je v ich domácej krajine blokovaný. Takisto vďaka nim môžu čiastočne ukryť svoju identitu. Používanie VPN sietí je trendom v mnohých arabských krajinách (aj keď oficiálne sú vládou zakázané), ktoré aktívne blokujú prístup k mnohým internetovým stránkam a službám. V Európe a Ázii boli a sú VPN siete obľúbené v podstate z rovnakého dôvodu, aj keď služby sú blokované priamo ich prevádzkovateľom, ktorý obmedzuje používanie na konkrétny región či krajinu. Príkladom bola služba Netflix, ktorú mohli donedávna Slováci používať len vďaka VPN sieťam a s “falošnou” americkou identitou.

Bezplatné VPN zatiaľ len vo verzii pre vývojárov
Použitie VPN sietí je platné alebo bezplatné, pričom hlavné rozdiely sú v rýchlosti a podpore doplnkových aplikácií. Tvorcovia prehliadača Opera oznámili, že bezplatný prístup k vybranej VPN sieti automaticky integrujú do najnovšej verzie prehliadača. V súčasnosti je funkcia dostupná len vo verzii pre vývojárov, ktorá ešte môže ukrývať rôzne “muchy”. “Už nemusíte sťahovať VPN doplnky do prehliadača alebo platiť predplatné za VPN prístup k blokovaným stránkam a ochranu súkromia na verejných Wi-Fi sieťach,” uviedla Opera na svojom blogu.

Po nainštalovaní vývojárskej verzie prehliadača Opera je potrebné aktivovať doplnok VPN a vybrať si krajinu, za ktorou sa bude vaša identita ukrývať a cez ktorej IP adresy vás budú stránky identifikovať. Na výber sú tri krajiny – Kanada, Nemecko a Spojené štáty. V náhľade je možné skontrolovať množstvo dát prenesených cez VPN, aj keď ich objem Opera zatiaľ nijako nelimituje. Spojenie cez VPN je zašifrované 256-bitovým kľúčom.

Opera poskytuje VPN cez kanadskú firmu SurfEasy
Netradičný a ústretový krok Opery pri ochrane súkromia niektorí analytici hodnotia s rezervou. Poskytovateľom VPN pripojenia je pôvodom kanadská služba SurfEasy, ktorú Opera odkúpila približne pred rokom. Kanada spolu s ďalšími krajinami pritom podpísala dohodu Five Eyes o výmene informácií medzi spravodajskými službami, ktorá podmieňuje uchovávanie niektorých údajov o internetovej prevádzke. SurfEasy by podľa toho mala dočasne ukladať dáta o používaní služby. “Nezabúdajte na to, že ak si za službu neplatíte, sami ste produktom. Opera to nerobí z dobroty svojho srdca ale preto, že vie, ako narábať s vašimi údajmi. Množstvo VPN firiem o svojich užívateľoch údaje neukladá. Namiesto toho môžu pýtať poplatok, čo je potrebné, aby mohli užívateľom poskytovať najlepšiu možnú ochranu,” cituje server International Business Times jedného z užívateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #opera #anonymita #surfovanie #VPN #SurfEasy