V Brazílii opäť blokujú službu WhatsApp

Brazílski mobilní operátori musia na 72 hodín zablokovať službu WhatsApp. Sudcovi sa nepáči odmietavé stanovisko služby pri spolupráci na vyšetrovaní organizovaného zločinu.

03.05.2016 20:00
whasapp, komunikácia, facebook, whats app Foto:
Ilustračné foto
debata

Služba WhatsApp patrí k najpopulárnejším komunikačným platformám v Brazília. Po tom, čo spustila rozšírené šifrovanie všetkých správ sa stala tŕňom v oku niektorých regulátorov. Najďalej zašli regulátori v Brazíli, kde službu WhatsApp zablokovali už niekoľkokrát. Dôvod bol vždy rovnaký. Odmietnutie spolupráce pri boji proti organizovanému zločinu a drogovej mafii.

Brazílsky sudca vydal príkaz na blokovanie WhatsApp
Brazílska federálna polícia viackrát žiadala o sprístupnenie záznamov z konverzácií vybraných užívateľov služby WhatsApp. Kvôli odmietavému stanovisku prevádzkovateľa služby sa preto záznamy vyšetrovatelia pokúsili získať súdnou cestou. Neúspešne. Na margo toho brazílska polícia v marci zatkla viceprezidenta Facebooku pre Latinskú Ameriku, Diega Dzodana. Facebook, ktorý službu WhatsApp vlastní a prevádzkuje, sa voči tomuto kroku ohradil s tvrdením, že jeho brazílska pobočka sa zaoberá len obchodom a nikto v nej nemá k užívateľským informáciám zo služby WhatsApp prístup.

Vyšetrovatelia boj o prístup k dátam užívateľov nevzdali a o prvostupňový súd v Brazílii požiadali o opätovné blokovanie služby. Sudca Marcel Montalvao im vyhovel a vydal príkaz na blokovanie služby WhatsApp na 72 hodín. Službu musia blokovať všetci piati mobilní operátori.

Dohoda medzi WhatsApp a brazílskou políciou je v nedohľadne
Poľaviť sa nechystá žiadna zo zainteresovaných strán. Predstavitelia WhatsApp síce do Brazílie pricestovali s cieľom dohodnúť sa na možnej spolupráci s vyšetrovateľmi, no nemožno očakávať výraznejší posun v rokovaniach. WhatsApp tvrdí, že s políciou naplno spolupracuje, brazílska polícia zas tvrdí opak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #súd #facebook #komunikácia #Whatsapp #chat