Na telefónoch Xiaomi sa objaví Skype aj Office od Microsoftu

Spoločnosti uzatvorili kľúčovú patentovú dohodu, ktorá by mala Xiaomi pomôcť preraziť na západných trhoch. Microsoft zas môže posilniť svoju pozíciu vo sfére softvéru a cloudových služieb.

02.06.2016 10:49
Xiaomi Mi Max Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Xiaomi Mi Max)
debata (2)

To, čo Microsoft nezvládol je pre Xiaomi výzvou. Čínsky výrobca uzatvoril s Microsoftom dôležitú patentovú dohodu, ktorá by mu mohla otvárať dvere na západné trhy. Podľa oficiálnych informácií malo Xiaomi získať prístup až k 1500 patentom, ktoré zahŕňajú tak komunikačné a cloudové technológie a niektoré nástroje na spracovanie videa. Vďaka nim bude môcť firma lepšie obstáť tlaku konkurentov, ktorí by sa za normálnych okolností niekoľko rokov trvajúcimi súdnymi spormi pokúsili oslabiť jej vplyv.

Xiaomi si pri prieniku na nové trhy pomôže patentami Microsoftu

Ako uviedol server BBC, v minulosti bol čínsky výrobca viackrát obvinený zo zneužitia patentov európskych a amerických firiem. Oznámenia o dohode tiež prichádzajú v čase, keď dlho neohrozené Xiaomi je pod veľkým tlakom konkurencie a stagnujúcich predajov smartfónov. V roku 2015 firma plánovala predať až 100 miliónov smartfónov, napokon ich však predala len 71 miliónov.

Detaily dohody medzi Microsoftom a Xiaomi známe nie sú, podľa všetkého by ale mal Microsoft profitovať aj z možnosti automatickej predinštalácie niektorých vlastných aplikácií na smartfóny Xiaomi s Androidom. Štandardnou softvérovou výbavou nových zariadení Xiaomi by tak mohol byť napríklad Office alebo Skype.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #patenty #Xiaomi