Saudská Arábia podporila Uber rekordnou investíciou

V krajine, v ktorej ženy nemajú povolené šoférovať autá sa Uber teší veľkej obľube. Až 80 percent všetkých pasažierov v Saudskej Arábii tvoria práve ženy. Najväčšia investícia v histórii firmy má Uberu pomôcť expandovať na Blízkom východe.

03.06.2016 17:15
Uber, taxislužba, mobilná aplikácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Niekde je Uber zatracovaný, inde sa zas teší veľkej obľube tak u užívateľov ako aj vlád. Medzi krajiny, ktoré využívanie služby svojimi obyvateľmi nepriamo podporujú, patrí aj Saudská Arábia. V Saudskej Arábii v súčasnosti ženy nemôžu viesť motorové vozidlo, spoliehať sa preto musia na hromadnú prepravu alebo taxíky. Uber, ktorý v krajine pôsobí od roku 2014, je preto medzi ženami veľmi obľúbený. Až 80 percent všetkých pasažierov sú práve ženy.

Uber sa v Saudskej Arábii teší veľkej obľube

Saudská Arábia prostredníctvom verejného investičného fondu podporí ďalší rozvoj služby rekordnou sumou, až 3,5 miliardy dolárov. Táto suma je zatiaľ najvyššou investíciou v histórii firmy, ktorej hodnota sa vyšplhala až na 62,5 miliardy dolárov. Šéf investičného fondu, Yasir al-Rumayyan takisto zasadne do čela správne rady Uberu.

V najbližšom období by mal Uber na Blízkom východe preinvestovať 250 miliónov dolárov. Jednou z dôležitých krajín pre ďalšiu expanziu môžu byť Spojené arabské emiráty, kde Uber zatiaľ nepôsobí. Alternatívou k Uberu je dubajská služba Careem, ktorá funguje veľmi podobne, má vlastnú aplikáciu, vlastných šoférov a prepracovaný informačný systém. Oproti bežnej taxislužbe, ktorá je v dubajskom emiráte len jedna, je Careem o čosi drahší.

Investori majú záujem aj o konkurentov Uberu

Aj keď Uber má oproti konkurentom navrch tak v rozsahu podnikania, počtu užívateľov a množstva vodičov, o investície nemajú núdzu ani iné firmy v odvetví. Apple v tomto roku podporil čínsku službu Didi Chuxing jednou miliardou dolárov, General Motors zas v marci investoval 500 miliónov dolárov do služby Lyft.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Uber #Lyft