Microsoft kupuje sociálnu sieť LinkedIn za 26 miliárd dolárov

Onedlho sa možno budete pri návšteve sociálnej siete pre profesionálov stretávať s jej novým označením LinkedIn by Microsoft. Softvérový gigant oznámil, že kupuje LinkedIn za 26 miliárd dolárov, čo je vôbec jedna z najväčších súm, ktoré Microsoft utratil na akvizície iných firiem v celej svojej histórii.

13.06.2016 17:44
LinkedIn, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

LinkedIn má napriek svojmu označeniu “sociálna sieť” od bežných sociálnych sietí typu Facebook ďaleko. Určený je pre profesionálov, ktorí chcú medzi sebou nadviazať pracovné aj mimopracovné vzťahy, zdieľať svoje know-how, podeliť sa o profesijné skúsenosti či len jednoducho nájsť si novú prácu. Každý z takmer 450 miliónov registrovaných užívateľov si môže na sieti vytvoriť svoj osobný profil, ktorého súčasťou je vzdelanie, zoznam predošlých a súčasných zamestnaní ale aj osobné a profesionálne skúsenosti. Užívatelia si môžu navzájom dopĺňať do profilu skúsenosti a referencie. Na LinkedIn môže potenciálny zamestnávateľ získať komplexnejší prehľad o adeptoch na voľné pozície.

Najväčšia akvizícia v histórii Microsoftu.

O tom, že LinkedIn bol na predaj sa veľa nehovorilo. Rokovania s potenciálnymi investormi a záujemcami prebiehali v úzadí bez informovania verejnosť. Aj preto môže pre niekoho znieť prekvapivo, keď sa zo dňa na deň v médiách objaví informácia o akvizícii podobného rozsahu, pri ktorej Microsoft za novú firmu v portfóliu zaplatí až 26 miliárd dolárov. Akvizícia ale nie je len obyčajným rozmarom a pre Microsoft má dlhodobý a strategický význam. Pracovať so zavedenou značkou bude navyše pre firmu jednoduchšie než zakladanie vlastnej sociálnej siete, nech je už akákoľvek. Napokon Microsoft to už v minulosti skúšal so sieťou So.cl, no bez väčšieho úspechu.

Microsoft plánuje sociálnu sieť prepojiť s niektorými online nástrojmi a kancelárskym softvérom Office 365. Názov sociálnej siete zostane zachovaný, meniť sa nebude ani jej vedenie a naďalej bude fungovať viac menej autonómne. Uzatvoreniu dohody medzi oboma spoločnosťami ešte predchádza jej schválenie regulačnými úradmi a akcionármi. LinkedIn by sa mohol následne pod Microsoft oficiálne začleniť na konci roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #facebook #sociálna sieť #LinkedIn