Seagate ponúka 10 TB pevný disk pre domáce použitie

Seagate posunul latku u pevných diskov pre domáce použitie opäť o čosi vyššie. Ponúkať začal disky s kapacitou až 10 TB. Za jeden gigabajt na disku záujemca zaplatí v priemere len 5 centov.

20.07.2016 20:00
seagate, barracuda, pevný disk Foto:
Seagate predstavil pevné disky s kapacitou 10 TB pre použitie v stolových počítačoch a domácich dátových centrách.
debata

Voľných gigabajtov či dokonca terabajtov na pevnom disku nikdy nie je dosť. Ak navyše všetky svoje dáta zálohujete do domácich dátových centier, kapacita je určite jedným z kritérií pri voľbe vhodného pevného disku, ktorý bude v ideálnom prípade prevádzke nepretržite aj niekoľko rokov. Po štvor, šesť či dokonca osem terabajtových pevných diskoch prichádzajú na trh pevné disky s kapacitou 10 terabajtov. Disky s touto kapacitou na trhu dostupné už síce boli, avšak nie pre bežných spotrebiteľov. Tí sa dostali na rad až v týchto dňoch.

Desať terabajtov pre stolové počítače a domáce dátové centrá

Spoločnosť Seagate predstavila 3,5-palcové pevné disky s kapacitou 10 terabajtov v troch rôznych prevedeniach. Všetky disky majú rovnako veľkú 256 MB vyrovnávaciu pamäť a ich platne rotujú rýchlosťou 7200 otáčok za minútu. Maximálna prenosová rýchlosť je 220 MB/s. Výrobca udáva spotrebu 6,8 Wattov pri používaní a 4,5 Wattov v úspornom režime, respektíve v čase, kedy z diskov nie sú dáta čítané ani zapisované. Základný model Barracuda Pro je určený najmä hráčom, model IronWolf domácim dátovým centrám NAS a model SkyHawk pre zariadenia na monitoring priestorov. Pri modeli IronWolf výrobca udáva spotrebu len 0,8 Wattu v režime spánku.

Cena je oproti diskom s rovnakou kapacitou avšak určeným pre servery a dátové centrá o čosi nižšia. V praxi to znamená, že namiesto 600 dolárov zákazník za model Barracuda Pro zaplatí 535, za model IronWolf 470 a za model SkyHawk 460 dolárov. K posledným dvom modelom Seagate ponúkne trojročnú záruku, Barracuda Pro bude v predaji s päťročnou zárukou. Aj keď cena sa môže zdať na prvý pohľad privysoká, po prepočte zákazník za jeden gigabajt kapacity zaplatí len 5 centov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pevný disk #Seagate #Barracuda