OpenOffice môže zaniknúť. Nemá ho kto vyvíjať a udržiavať

Používate kancelársky balík OpenOffice? Je možné, že onedlho už jeho novšie verzie dostupné nebudú. Softvéru chýbajú vývojári, ktorí by boli boli ochotní podieľať sa na jeho rozvoji.

07.09.2016 15:30
openoffice, kancelársky balík, Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Pre mnoho užívateľov predstavuje OpenOffice (aktuálne pod záštitou Apache) vrátane jeho rôznych mutácií takmer plnohodnotný, no najmä bezplatný variant k plateným kancelárskym balíkom, z ktorých najznámejší je Microsoft Office. OpenOffice nie je ani zďaleka tak rozvinutý, niektoré jeho funkcie nie sú dotiahnuté do konca, chýba mu lepšia podpora proprietárnych formátov, lepšie zabezpečenie, no napriek tomu má milióny priaznivcov po celom svete. Balík od svojich prvopočiatkov funguje pod licenciou Open Source, a teda jeho kód je prístupný verejnosti.

Dennis Hamilton, ktorý zastrešuje vývoj, v emaili adresovanom vývojárom uviedol, že v súčasnosti sa o rozvoj balíka stará už len polovica dobrovoľníkov. Je čoraz menej tých vývojárov, ktorí majú dostatok kapacity a schopností na to, aby OpenOffice udržali pri živote a posúvali ho vpred. Je preto možné, že jeho vývoj bude onedlho ukončený. Nič však ešte nie je isté a finálne rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

Chýbajú najmä skúsení vývojári

Vývoj OpenOffice pritom upadá už dlhšiu dobu. Priveľa vývojárov sa totiž rozhodlo venovať radšej vývoju alternatívneho balíka LibreOffice, ktorý vychádza z rovnakého kódu ako OpenOffice a jeho funkcie a aj dizajn sú prakticky rovnaké. Rozdiel je ale v podpore, ktorú má LibreOffice oveľa lepšiu. Len počas minulého roka bolo vydaných až 14 samostatných aktualizácií balíka, zatiaľ čo u OpenOffice len jedna jediná. To okrem iného znamená, že mnoho bezpečnostných chýb v ňom nebolo opravených a takýto stav nie je dlhodobo udržateľný, čo potvrdzuje aj Hamilton. Ak sa preto o rozvoj OpenOffice nezačne aktívne zaujímať viac vývojárov, bude to zrejme znamenať jeho koniec.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OpenOffice #Word #kancelársky balík