Zrušenie roamingu v EÚ sa nepáči operátorom. Lobujú za zmeny

Podľa pôvodného návrhu by mohli obyvatelia EÚ telefonovať, posielať SMS a využívať dáta v krajinách EÚ za domáce ceny len 90 dní v roku. Mobilným operátorom sa to však zdá priveľa, preto Európska komisia svoj návrh zrejme výrazne upraví.

10.09.2016 15:30
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

V júni budúceho roka by mala vstúpiť do platnosti nová smernica, ktorá reguluje ceny roamingu v zahraničí. Týka sa len členských štátov Európskej únie, ktorých obyvatelia by pri cestovaní do iného členského štátu mohli telefonovať, posielať esemesky a surfovať na internete za rovnaké ceny ako v domácej krajine. To samozrejme od začiatku nevyhovuje operátorom, pre ktorých sú roamingové doplatky významným zdrojom príjmu. Od začiatku preto v európskom parlamente lobovali za to, aby regulácia nebola natoľko agresívna, respektíve aby aj ona mala svoje obmedzenia.

Európsky roaming bude mať svoje obmedzenia. A nebude ich málo

Operátori napríklad chceli obmedziť množstvo dát a pretelefonovaných minút, ktoré môžu užívatelia za “domáce” ceny v zahraničí uskutočniť. Znamenalo by to napríklad, že za mesiac by mohol užívateľ v zahraničí pretelefonovať len niekoľko minút, za ktoré by mu operátor účtoval rovnakú cenu ako za hovory v domácej krajine. Po ich prečerpaní by už bola cena vyššia.

Na Slovensku niektorí operátori ponúkajú volania v okolitých štátoch za ceny ako na Slovensku, prípadne zákazníkom ponúkajú možnosť využiť objem predplatených minút aj na volania z týchto krajín. Zatiaľ nie je jasné, ako regulácia ovplyvní súčasnú ponuku a cenovú politiku slovenských operátorov.

Operátori lobujú v najvyšších kruhoch Európskej komisie

Čím viac sa blíži termín, do ktorého sa budú musieť operátori poslednej z radu roamingových regulácií prispôsobiť, tým sa stupňuje aj lobingový tlak v štruktúrach EÚ. Operátori si chcú totiž presadiť viacero veľkých zmien, ktoré by de facto znamenali, že regulácia v pôvodnom očakávanom znení do platnosti nevstúpi.

Minulý rok Európsky parlament schválil zrušenie roamingových poplatkov, ktoré vstúpi do platnosti v júni 2017. Tento týždeň sa na verejnosť ale dostali detaily tejto dohody, ktorá zahŕňa časový limit počas ktorého sa bude regulácia na hovory v EÚ vzťahovať. Zákazníci by podľa nej mali k dispozícii 90 dní v roku, počas ktorých by mohli v krajinách EÚ telefonovať, posielať SMS a využívať mobilné dáta bez roamingového doplatku.

V zahraničí len 90 dní v roku

Po prečerpaní 90 dní by im mohol operátor účtovať už aj extra poplatky. Účtovať by ich mohol takisto aj v prípade, ak by dĺžka jedného pobytu v zahraničí presiahla 30 dní. To by sa zrejme najviac dotklo študentov, ktorí v zahraničí trávia viac ako 90 dní v roku.

Operátorom sa ale nepáči ani 90-dňový strop, ktorý by mohol byť onedlho pozmenený v novom návrhu. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker preto nariadil, aby v najbližších týždňoch komisia prišla s novým návrhom, ktorý už s 90 dňami počítať nebude. “Roaming znamená cestovanie, pohyb po Európskej únii, dovolenkovanie. Európania, ktorí takto cestujú strávia v zahraničí v priemere 12 dní v roku,” uviedol Junckerov hovorca Margaritis Schinas. Pripustil teda, že 90 dní v roku je naozaj veľkorysých a napokon tento limit môže byť oveľa nižší.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #cestovanie #roaming #EU roaming