Obyvatelia Melbourne si v schránkach našli USB kľúče s malvérom

Stovkám domácností v austrálskom Melbourne bol do schránok doručený neoznačný USB kľúč obsahujúci malvér. Mnoho užívateľov tomuto nezvyčajnému podvodnému triku naletelo a počítač si infikovalo škodlivým kódom.

22.09.2016 14:10
Kingston Data Traveler, USB kľúč, Flash disk Foto:
Ilustračné foto
debata

Stovky obyvateľov austrálskeho Melbourne si vo svojej poštovej schránke našlo neoznačené USB kľúče, na ktorých sa nachádzal malvér. Po zasunutí do počítača sa automaticky spustil škodlivý kód spolu s ďalším podvodným nástrojom na streamovanie multimédií na internete. Podľa vyjadrení hovorcu polície v štáte Victoria predstavujú USB kľúče mimoriadne riziko a adresáti zásielok od neznámeho adresáta by ich nemali za žiadnych okolností používať. Zatiaľ nevedno aký typ malvéru sa na kľúčoch v skutočnosti nachádzal, na aké platformy útočil a aké údaje mal za úlohu zbierať.

Ako uviedol server BBC s odvolaním sa na bezpečnostných expertov, podobné infikované USB kľúče môžu infikovať počítač bez toho, aby užívateľ o niečom vedel. Stačí, ak zo zvedavosti kľúč použije. Podobne tomu bolo aj v prípade infikovania riadiacich systémov v iránskych jadrových zariadeniach na obohacovanie uránu. Sofistikovaný malvér sa s najväčšou pravdepodobnosťou do počítačov infiltorval práve za pomoci infikovaného USB kľúča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #Austrália #malvér #Stuxnet #Melbourne #USB kľúč