Niektoré z notebookov Yoga od Lenova nepovoľujú inštaláciu Linuxu

Na niektorých notebookoch Yoga od Lenova nie je možné nainštalovať iný operačný systém než Windows 10. Na vine je podľa výrobcu odlišný systém ukladania dát, ktorý zatiaľ distribúcie Linuxu nepodporujú.

23.09.2016 09:00
lenovo yoga inzercia
Ilustračné foto
debata

Nie len HP ale aj Lenovo sa rozhodlo chrániť konzistentnosť svojich produktov. Zatiaľ čo HP v niekoľkých modeloch tlačiarní začalo účelovo a bez akéhokoľvek upozornenia blokovať použitie neoriginálnych atramentových náplní, čínske Lenovo zas obmedzilo niektoré prvky v notebookoch z modelového radu Yoga. Niektorí užívatelia si kvôli tomu do notebooku nemôžu nainštalovať iný operačný systém než Windows 10.

Lenovo Linux údajne nezablokovalo úmyselne

Ako uviedol server BBC, výrobca to odôvodnil zmenou systému ukladania dát, ktorý má byť po novom optimalizovaný pre ich rýchlejšie čítanie a zápis. Jeden zo zamestnancov Lenova mal ale naznačiť, že blokovaniu inštalácie Linuxu predchádzala exkluzívna dohoda s Microsoftom. Tieto informácie ale nie sú ničím podložené a Leonovo sa voči nim ohradilo.

Lenovo notebooky Yoga predáva vo viacerých edíciách, z ktorých jedna užívateľom garantuje “čistú” inštaláciu bez ďalšieho predinštalovaného softvéru, ktorý by mohol spomaľovať systém a mať za následok aj nižšiu výdrž na batériu.

Na vine je odlišný spôsob ukladania dát

Na blokovanie inštalácie iných systémov na niektorých modeloch notebookov Yoga upozornili čitatelia serveru Reddit. Po tom, čo sa o celý prípad začali zaujímať ostatné médiá Lenovo vydalo vyhlásenie, v ktorom dementuje úmyselné blokovanie inštalácií alternatívnych operačných systémov. “S cieľom zlepšiť výkon systému v niektorých produktových konfiguráciách Lenovo na svojich SSD diskoch využíva systém RAID (pozn. rôzne schémy ukladania dát). Lenovo úmyselne neobmedzuje zákazníkov pri použití iných operačných systémov a je plne odhodlané poskytovať certifikáciu aj pre systémy Linux vrátane inštalačných príručiek v rámci širšej škály svojich produktov,” uviedla firma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Lenovo #linux #Windows 10 #Yoga