Už aj Slováci sa môžu porozprávať s umelou inteligenciou od Google

Aplikácia Allo ponúka inteligentného asistenta, ktorý v tichosti sleduje, čo si užívatelia pišu medzi sebou a pomáha im v hľadaní informácií alebo organizovaní dňa. Dostupná je aj na Slovensku, lokalizovaná do slovenčiny avšak asistent príkazom v slovenčine zatiaľ nerozumie.

24.09.2016 09:00
google, asistent, allo Foto:
Google predstavil finálnu verziu chatovacej aplikácie Allo, ktorá ponúka služby učiacej sa umelej inteligencie.
debata (1)

Po niekoľkých mesiacoch intenzívneho vývoja Google napokon sprístupnil finálnu verziu inteligentnej chatovacej aplikácie Allo. Na prvý pohľad nie je ničím výnimočná. Jej skutočná sila sa skrýva v spôsobe, akým dokáže spracovávať a vyhľadávať informácie či automaticky odpovedať na prijaté správy tak ako by to urobil sám užívateľ. Allo má totiž schopnosť strojového učenia pri ktorom platí, že čím viac užívateľ aplikáciu používa, tým viac sa zlepšuje. Aplikácia je dostupná aj na Slovensku, no podpora slovenčiny inde než v používateľskom rozhraní jej zatiaľ chýba.

Skrytý asistent sleduje, čo si užívatelia píšu

Ako uviedol Google, Allo je najlepším možným príkladom, kde si môžu užívateľ vyskúšať inteligentného asistenta. “Asistent funguje ako jeden z kontaktov používateľa, ktorý mu prostredníctvom konverzácie pomáha zariadiť rôzne veci v reálnom svete.” Inak povedané, užívateľ si v takomto prípade píše s umelou inteligenciou, ktorá je inak veľmi podobná hlasovej asistentke Siri či Cortana. Asistenta je možné využiť nie len v súkromnej komunikácii ale aj v rámci skupinovej diskusie. Je to niečo ako tichý spoločník, ktorý sleduje čo si užívatelia medzi sebou píšu a v prípade potreby im pomáha nájsť aktuálne informácie, miesta záujmu a zosynchronizovať ich s cestovnými plánmi, prípadne preložiť stránky do miestneho jazyka.

Allo ukazuje, ako vyzerá strojové učenie v praxi

Ďalšou zaujímavou novinkou je funkcia s názvom “Smart Reply, pri ktorej Allo zobrazuje návrhy možných odpovedí a reakcií. Na rozdiel od podobných funkcií v mobiloch, kde sú na výber predvolené odpovede, sa Allo od svojho užívateľa učí a navrhuje mu tie odpovede, ktoré sám používa najčastejšie. Reagovať dokáže nie len na text ale aj na fotky, ktorých obsah rozpozná a navrhne k nemu rýchlu odpoveď typu vau, mňam a podobne.

Aj keď každá komunikácia je šifrovaná, neznamená to, že Allo bude vyhovovať všetkým. Šifrovanie neznamená, že technológia nerozpoznáva text. V niektorých prípadoch môže prítomnosť tichého “špióna” prekážať. V takom prípade je možné aktivovať režim Inkognito, pri ktorom je možné rozšíriť šifrovanie na všetky správy, automatické zmazanie správ po uplynutí určitého času, diskrétne notifikácie a ďalšie. Aplikácia je dostupná zadarmo pre mobilné platformy Android a iOS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #aplikácia #umelá inteligencia #Allo #chatovanie