Mozilla zahnala Panasonic do slepej uličky. Ukončila vývoj systému Firefox OS

Firefox OS už môžu zachrániť len nezávislí vývojári a výrobcovia spotrebnej elektroniky. Mozilla sa už na jeho vývoji podieľať nebude. Panasonic, ktorý systém používal vo svojich televízor si bude musieť nájsť inú alternatívu.

03.10.2016 12:45
firefox os, mozilla Foto:
Firefox OS mal byť alternatívou k Androidu. Mozilla sa jeho vývoja úplne vzdala.
debata

Mozilla mala s Firefoxom svojho času veľké plány. Pod touto značku plánovala vyvíjať operačný systém pre smartfóny, ktorý mal byť alternatívou k Androidu, a takisto ho dodávať aj pre inteligentné televízory. Ukázalo sa, že tieto ambície boli skrátka privysoké a Mozilla nemá na to, aby konkurovala Googlu.

Operačný systém od Mozilly mal potenciál uspieť

Firefox OS určený pre inteligentné televízory mal byť však o čosi iný než operačný systém pre smartfóny. Mal byť jednoduchý a výrobcom poskytovať aj určitú formu nezávislosti pri vývoji. Panasonic bol posledným veľkým výrobcom televízorov, ktorý dal systému Firefox OS šancu. V máji tohto roka japonská firma predstavila najnovšiu sériu televízorov, ktoré sa spoliehajú práve na tento operačný systém. Panasonic o ňom vtedy tvrdil, že je oveľa rýchlejší, flexibilnejší a jednoduchší na ovládanie než iné systémy. Pomocou rýchlych odkazov sa v ňom užívatelia mohli presúvať medzi televíznym vysielaním, nainštalovanými aplikáciami alebo externými zariadeniami.

Panasonic sa bude musieť zariadiť po svojom

Mozilla sa ale rozhodla inak a Panasonic tak zahnala do slepej uličky. Buď bude Panasonic vyvíjať Firefox OS sám alebo si bude musieť nájsť inú alternatívu. Pravdepodobnejšia je druhá možnosť. Mozilla sa rozhodla vývoj Firefox OS ukončiť na všetkých platformách, vrátane inteligentných televízorov.

K tomuto kroku sa schyľovalo už dlhšiu dobu. Vo februári Mozilla operačný systém zaradila medzi projekty s nízkou prioritou a na jeho vývoji od vtedy už pracoval len veľmi malý počet vývojárov. Firma teraz tvrdí, že systém môže prežiť, no musí sa nájsť komunita či výrobca spotrebnej elektroniky, ktorý sa oň bude naďalej starať. Verzia s číslom 2.6 tak zrejme bude tou poslednou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Panasonic #Mozilla #Firefox OS #inteligentné televízory