Yahoo už stráca aj poslednú dôveru. Neumožní prechod ku konkurencii

Yahoo má problém za problémom. Najprv poskytol NSA a FBI softvér na špehovanie e-mailov, teraz užívateľom komplikuje prechod ku konkurencii. Užívatelia si nemôžu e-maily preposlať na iné účty. Yahoo tvrdí, že ide len o krátkodobé bezpečnostné opatrenie.

14.10.2016 08:00
Yahoo Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdá sa, že Yahoo veľmi rýchlo stráca aj poslednú dôveru u svojich používateľov. Len pred niekoľkými dňami vyplávali na povrch informácie o tom, že firma na základe požiadavky amerických bezpečnostných agentúr vytvorila softvér na prehľadávanie všetkých doručených emailov. FBI a NSA tak mohli v emailoch užívateľov hľadať prakticky akékoľvek kľúčové slová. Yahoo tieto informácie nepotvrdil, no ani nevyvrátil. Zástupcovia spoločnosti pre agentúru Reuters len uviedli, že Yahoo v plnej miere rešpektuje zákony Spojených štátov. Ďalší komentár firma poskytnúť odmietla, z čoho môžu mnohí usudzovať, že sa k sprístupneniu stoviek miliónov e-mailov de facto priznala.

Žiadne preposielanie e-mailov medzi viacerými účtami

Americká firma, ktorej sa dlhodobo nedarí dostať na vrchol, nahnevala užívateľov aj iným spôsobom. Zabránila im preposielať si e-maily na iné účty a v podstate im tak skomplikovala prechod k inému prevádzkovateľovi. Toto opatrenie je podľa Yahoo len dočasné a spoločnosť o ňom hovorí ako o súčastí plánovanej údržby. Zdôvodňuje ju sprísnením bezpečnostných pravidiel, ktoré by mali zabrániť úniku užívateľských dát a ich sprístupneniu tretím stranám.

Vo svojom oficiálnom stanovisku pre server BBC Yahoo uviedol, že na obnovení funkcie preposielania správ pracuje a plánuje ju opätovne spustiť. „Funkcia bola dočasne zablokovaná ako súčasť našej v minulosti naplánovanej údržby s cieľom zlepšiť jej funkcionalitu pri použití medzi viacerými účtami. Užívatelia môžu očakávať jej sprístupnenie čoskoro.“

Verizon mal v pláne prevziať Yahoo. Nič však už nie je isté

Yahoo má však na krku aj ďalší problém. Americká telekomunikačná firma Verzion Communications, ktorá sa s Yahoo dohodla na jeho prevzatí, chce zmeniť podmienky dohody. Yahoo sa má stať súčasťou portfólia Verzionu s odkúpnou cenou 4,83 miliardy dolárov. Ako uviedol denník The Financial Times, v náväznosti na publikované informácie, ktoré negatívne ovplyvnili aj hodnotu akcií Yahoo a výrazne naštrbili reputáciu firmy a dôveru užívateľov, môže Verizon ponúknuť výrazne menej než sa očakávalo, prípadne z dohody úplne vycúvať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #FBI #Yahoo #Verizon