Švédskemu súdu prekážajú kamery na dronoch. Zakázal ich

Drony s kamerou nebude vo Švédsku možné používať bez špeciálneho povolenia. Najvyšší súd ich zaradil do rovnakej kategórie ako priemyselné kamery. Proces získania povolenia bude v oboch prípadoch rovnaký.

26.10.2016 07:00
DJI, Mavic Pro, dron, Foto:
Ilustračné foto (na obrázku DJI Mavic Pro).
debata (3)

Vďaka dronom sa stalo natáčanie videí z vtáčej perspektívy dostupné prakticky pre každého. Vo viacerých krajinách však už použitie dronov podlieha reguláciám, ktoré obmedzujú ich použitie v obytných štvrtiach, zastavaných priestoroch či v okolí strategických budov, vojenských základní, elektrární a letísk. Dron takisto nie je možné stratiť z priameho dohľadu a operátor s ním nemôže počas prevádzky stratiť očný kontakt. Vo Švédsku však zašli ešte o čosi ďalej.

Drony na verejných priestranstvách vo Švédsku dostali červenú

Drony, ktoré sú vybavené kamerou už nebude možné v krajine na verejných priestranstvách používať vôbec, respektíve len so špeciálnym povolením, o ktoré bude potrebné požiadať miestnu samosprávu. Proces získania povolenia bude identický s tým, o ktoré musí požiadať majiteľ budovy pri plánovanej inštalácii bezpečnostných kamier. Jeho nadobudnutie tak bude nie len administratívne, ale najmä finančne náročné a mnohých majiteľov dronov zrejme tento proces odradí. Na použitie dronov sa navyše budú vzťahovať aj ďalšie, veľmi prísne pravidlá, ktoré napríklad určujú čo môže dron snímať.

O zákaze používania dronov s kamerou rozhodol najvyšší súd, ktorý ich po novom zaradil do rovnakej kategórie ako priemyselné kamery. Rozdiely súd nerobil ani v spôsobe použitia, ktorý sa u priemyselných kamier významne líši. Stále platí, že pre mnohých majiteľov je dron len zábavou. Najnovšie štatistiky síce dostupné nie sú, no napríklad v roku 2014 sa v krajine predalo viac ako 20-tisíc dronov a vydaných bolo viac ako tisíc povolení na ich komerčné používanie.

Kamery na bicykloch najvyššiemu súdu neprekážajú

Zaujímavosťou je, že najvyšší súd v rovnakom čase rozhodol aj o tom, že kamery umiestnené na bicykli bude možné aj naďalej používať bez akéhokoľvek povolenia. Dôvodom je, že takáto kamera sníma len najbližšie okolie jazdca, čo ale neplatí u dronov, ktoré môžu narušovať súkromie. Informoval o tom server PetaPixel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kamera #Švédsko #dron