Google upozornil na chybu vo Windowse, Microsoft ju ale nezaplátal

Google upozornil Microsoft na závažnú chybu v systéme Windows 10, ktorá ochrozuje predovšetkým používateľov prehliadača Chrome. Microsoft však chybu v stanovenej lehote neopravil, Google preto o nej informoval verejnosť.

01.11.2016 14:05
bezpečnosť, internet, hacker, útok,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Google v roku 2013 spustil rozsiahlu iniciatívu, ktorej cieľom je informovať výrobcov softvéru a verejnosť o objavených bezpečnostných chybách, a zároveň ich prinútiť rýchlejšie reagovať pri vydávaní potrebných záplat. Inak povedané, iniciatíva s názvom Project Zero má primať softvérové firmy, aby sa s bezpečnostnými problémami vysporiadali rýchlejšie ako majú vo zvyku a nevystavovali tak užívateľov zbytočnému riziku.

Zverejnenie chýb pred ich zaplátaním vraj môže ohroziť používateľov

Mnohí odborníci na softvérovú bezpečnosť Google obviňovali z toho, že jeho iniciatíva je len populistická, povrchná a nezohľadňuje skutočnosť, koľko času môže vývojárom v skutočnosti trvať, kým chybu opravia. Google však tvorcov softvéru o chybe najprv informuje a poskytne im 90 dní na jej opravu. Až potom na ňu upozorní verejnosť.

V októbri 2015 Google objavil chybu v zabezpečení systému Windows 8.1, o ktorej najprv informoval spoločnosť Microsoft. Chyba sa týkala jedného z komponentov jadra operačného systému zodpovedného za ukladanie údajov do medzipamäte. Nenápadná chyba umožňovala spúšťať v systéme nové procesy s právami administrátora. Verejnosť sa síce o chybe dozvedela takmer po 90 dňoch od jej objavenia, no záplata aj tak ešte nebola k dispozícii.

Google opäť našiel vo Windowse ďalšiu závažnú chybu

Inak tomu nebolo ani tentokrát. Google opäť v systéme Windows (tentokrát ale už vo verzii 10) objavil inú kritickú bezpečnostnú chybu. Na opravu však nečakal tri mesiace. Verejnosť s ňou oboznámil už po desiatich dňoch, nakoľko pri závažných chybách, ktoré môžu byť v čase objavenia už aj reálne zneužívané, je lehota na ich zverejnenie výrazne kratšia – len 7 dní.

Chyba je podľa odborníkov veľmi špecifická. Využíva kombináciu zraniteľností v doplnku Adobe Flash a v jadre systému Windows, ktoré môžu útočníci využiť pri útoku na prehliadač Chrome. Google o zraniteľnosti informoval Microsoft aj Adobe, pričom Adobe v priebehu niekoľkých dní stihol chybu opraviť a vydal aktualizáciu doplnku Flash.

Microsoft s aktualizáciou stále mešká, Adobe ju už stihol vydať

V čase zverejnenia chyby ale Microsoft aktualizáciu systému stále nevydal. Okrem Adobe zareagoval aj Google, ktorý sprístupnil záplatu pre prehliadač Chrome. Microsoftu sa takýto prístup pochopiteľne nepáčil a prístup Googlu kritizoval aj vo svojom vyhlásení pre server VentureBeat. “Najnovšie zistenia Googlu vystavujú zákazníkov potenciálnemu riziku. Zákazníkom odporúčame v záujme najlepšej ochrany používať Windows 10 v kombinácii s prehliadačom Microsoft Edge,” uviedol hovorca Microsoftu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #operačný systém #softvér #bezpečnostná chyba #Windows 10 #exploit