Xiaomi vraj predáva smartfóny s takmer nulovým ziskom

"Môžeme predať 10 miliárd smartfónov a nezarobíme na tom vôbec nič," uviedol viceprezident čínskeho Xiaomi. Z pohľadu zisku je pre firmu dôležitejší softvér a rozličná spotrebná elektronika.

26.11.2016 10:40
Xiaomi, Redmi 2 Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Xiaomi Redmi 2)
debata (4)

Záhada mimoriadne nízkych cien zariadení čínskeho výrobcu Xiaomi je vyriešená. Smartfóny Xiaomi sú lacné najmä preto, lebo firma ich vyrába a predáva s minimálnym či dokonca žiadnym ziskom. V rozhovore pre server Reuters to potvrdil viceprezident spoločnosti, Hugo Barra, ktorý zároveň dodal, že zisk musel ustúpiť pred dlhodobým udržaním sa na trhu a akumulovaním zisku v dlhšom horizonte. “Môžeme predať 10 miliárd smartfónov a nezarobíme na tom vôbec nič,” uviedol Bara.

Predaj smartfónov paradoxne nie je pre Xiaomi najdôležitejší

Podľa Baru biznis Xiaomi nie je založený len na predaji hardvéru. Dôležitejšie sú preň výnosy zo služieb, ktoré ale neprídu hneď. Kým sa značka etabluje na trhu a začne ju používať dostatočný počet užívateľov, môže ubehnúť niekoľko dlhých rokov. Smartfóny sú navyše len jednou časťou ekosystému, ktorá je z pohľadu výnosov len marginálna. Xiaomi má v pláne zarábať najmä na predaji inteligentných výrobkov pre domácnosť.

Súčasný celosvetový pokles predaja smartfónov sa Xiaomi príliš nedotkol. Je to aj kvôli tomu, že firma sa viac zamerala na ziskovejšie segmenty spotrebnej elektroniky a tiež jej softvérovú platformu. Firma je vo svete známa svojimi lacnými inteligentným náramkami, kamerami či zabezpečovacími prvkami pre domácnosť, a to aj napriek tomu, že oficiálne mnohé výrobky mimo domáceho trhu nedistribuuje. Bara potvrdil, že Xiaomi sa primárne zaujíma o čínskych užívateľov, ktorí cestujú do Spojených štátov. Zároveň si však vytvára podmienky pre priamu expanziu do Spojených štátov a na ďalšie trhy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Xiaomi #spotrebná elektronika #CES 2017