Nokia sa vracia. Začína predávať nové mobily

Nokia začala predávať jednoduché a lacné telefóny s tlačidlami. Určené sú najmä pre východnú Európu a rozvojové krajiny. Smartfóny prídu na rad v prvej polovici budúceho roka.

04.12.2016 07:00
nokia, nokia 216 Foto:
Ilustračné foto (na obrázku najnovší model Nokia 216)
debata (12)

Zíde z očí, zíde z mysle. V prípade Nokie to ale neplatí. Aj keď telefóny už nejaký čas nevyrába a ani nepredáva, na bývalú “neohrozenú” jednotku na trhu zabudol len málokto. Legendárne tlačidlové telefóny so Symbianom boli svojho času tými najlepšími z najlepších. Ako plynul čas, Nokia sa viackrát potkla, no najmä neodhadla vývoj trhu a očakávania spotrebiteľov. Začala zaostávať, a to sa jej napokon vypomstilo. Konečnú bodku dal Nokii Microsoft, ktorý divíziu mobilných telefónov prevzal a napokon aj pochoval.

Sľub sa splnil. Nokia sa vracia na trh

Zmluva s Microsoftom presne definovala, čo môže a nemôže Nokia po odpredaji svojej mobilnej divízie robiť. Jednou z podmienok bolo, že sa k výrobe mobilov pod pôvodnou značkou nevráti skôr ako v poslednom kvartáli roku 2016. A tak sa aj stalo. Čas plynul a Nokia sa postupne pripravovala na reštart. Či bude úspešný, ukáže aj čas. Ambície má však veľké.

Telefóny pod značkou Nokia bude vyrábať firma HMD Global, ktorá na ňu získala exkluzívne licenčné práva na nasledujúcich desať rokov. Nokia nie je investorom v HMD Global, za poskytnutý obchodný názov a zdieľanie patentov bude len inkasovať dohodnuté licenčné poplatky.

Veľké ambície, no aj veľká neistota

V týchto dňoch sa na oficiálnych stránkach Nokie objavilo niekoľko nových jednoduchých telefónov s tlačidlami, ktoré sú určené najmä menej náročným spotrebiteľov a ľudí v rozvojových krajín. Prvé smartfóny by mala firma predstaviť v prvej polovici budúceho roka. Parametrami budú patriť skôr do vyššej strednej triedy. Vyrábať ich bude taiwanský Foxconn. “Chceme byť jedným z kľúčových hráčov na trhu so smartfónmi,” uviedol pre agentúru Reuters výkonný riaditeľ HMD Global, Arto Nummela, ktorý pre Nokiu pracoval viac ako 15 rokov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #mobil #Microsoft #smartfón #android #HMD GLobal