Tip: Ukryte svoju identitu na internete. Jednoducho a zadarmo

Internetové stránky a vyhľadávače o vás vedia viac, než by ste im boli sami ochotní prezradiť. Zabrániť tomu síce úplne nemôžete, no môžete aspoň čiastočne ukryť svoju identitu a pozametať po sebe stopy. Prinášame vám tipy na niekoľko zaujímavých stránok a bezplatný nástroj, ktorý zmení vašu virtuálnu polohu na internete.

04.12.2016 13:20
anonym, anonymizačná služba, Tor, neznámy,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ukryť identitu na internete je čoraz ťažšie, no stále nie nemožné. Nie len vyhľadávače ale aj samotné weby detailne sledujú čo ich návštevníci na internete robia, z akých miest a zariadení na stránky pristupujú. Len prednedávnom českí kolegovia zo serveru Živě.cz poodhalili, čo všetko môžu stránky o svojich návštevníkoch zistiť.

Zistiť polohu ale aj históriu navštevovaných stránok nie je probém

“Webová stránka môže získať informácie o vašej IP adrese a podľa toho vás aspoň nahrubo lokalizovať. Získa tiež základné údaje o vašom počítači, najmä teda o operačnom systéme, prehliadači, rozlíšení obrazovky a type procesoru,” píše Živě.cz. Tieto informácie nie sú vyberané náhodne. Je to presne ten druh údajov, ktorý by mal programátorom pomôcť lepšie navrhnúť a optimalizovať stránky. Samozrejme pri analýze môžu čítať aj medzi riadkami a dozvedieť sa o užívateľoch aj čosi viac.

Ak stránka využíva napríklad nástroj Google Analytics, jej správca má k dispozícii aj údaje o veku či záľubách návštevníka. Google vytvára profil o návštevníkoch stránok na základe iných webov, ktoré navštívili a o ktoré sa zaujímali. Ak Googlu prezradíte, čo vás zaujíma a čo radi robíte, umožní vám používať služby efektívnejšie, prípadne ušetrí čas pri vyhľadávaní na internete, v kontaktoch alebo medzi e-mailami. “Keď používate naše služby, zhromažďujeme informácie v záujme fungovania týchto služieb,” uvádza spoločnosť. Takýmito informáciami sú napríklad hľadané výrazy, navštívené webové stránky, sledované videá, reklamy na ktoré klikáte, vašu polohu, údaje o vašom zariadení, IP adresu alebo súbory cookie. Google takisto pozná obsah e-mailov, ktoré posielate a prijímate, ľudí s ktorými najčastejšie komunikujete a akcie a miesta, ktoré plánujete navštíviť alebo ste navštívili.

Zistite čo o vás vedia prevádzkovatelia internetových stránok

Zaujímavým nástrojom, na ktorý taktiež upozornil server Živě.cz, je Clickcklickclic­k.click. Pri návšteve tejto stránky môžete získať pomerne presný prehľad o tom, čo o vás stránka vie a ako vašu aktivitu sleduje. Čerešničkou na torte je potom hlasový sprievodca, ktorý vašu aktivitu komentuje a podľa pohybu kurzoru na obrazovke vie tiež odhadnúť vaše ďalšie kroky. Stránka je sama o sebe hrou, v ktorej môžete získavať body za aktivitu. Ak stránku opustíte a neskôr sa na ňu vrátite, vďaka histórii a súborom cookies nie je problém pokračovať tam, kde ste prestali.

Stránka ClickClickClick.Click simuluje, čo... Foto: ClickClickClick
ClickClickClick Stránka ClickClickClick.Click simuluje, čo všetko vedia iné weby o svojich návštevníkoch zistiť.

Na stránke Webkay zas môžete získať “čistý” prehľad informácií, ktoré dokážu stránky vyčítať z vášho prehliadača. Okrem pomerne presnej polohy je to aj spomínaná verzia operačného systému a prehliadača vrátane inštalovaných doplnkov, rýchlosť pripojenia alebo aj zoznam sociálnych sietí, na ktorých je používateľ prihlásený.

Vyhľadávač DuckDuckGo sľubuje anonymné hľadanie informácií

Na Slovensku je stále najpoužívanejším vyhľadávačom Google, ktorý presne vie čo na internete robíte a aké máte záujmy. Možno sa už ani nepozastavíte nad tým, že reklama, ktorá sa vám v prehliadači, ale napríklad aj na YouTube a ďalších stránkach zobrazuje, je akoby šitá na mieru vašim záujmom alebo aspoň informáciám, ktoré ste na internete naposledy hľadali. Pri plánovaní reklamných kampaní s Google AdWords si môžu firmy zvoliť napríklad metódu zvanú “remarketing”, pri ktorej sú reklamy zacielené na tých užívateľov, ktorí už stránku v minulosti navštívili. A to je len zlomok toho, čo Google vďaka zozbieraným údajom dokáže.

Vyhľadávač DuckDuckGo o užívateľoch nezbiera... Foto: DuckDuckGo
DuckDuckGo Vyhľadávač DuckDuckGo o užívateľoch nezbiera žiadne informácie.

Ak sa o vašu aktivitu vo vyhľadávači nechcete s nikým deliť, môžete vyskúšať alternatívny vyhľadávač DuckDuckGo, ktorého hlavným mottom je práve zachovanie anonymity. Sľubuje, že o užívateľoch žiadne údaje nezbiera, a vyhľadávanie je v podstate “anonymné” a rovnaké pre všetkých. Inak povedané, všetkým užívateľom by sa mali zobrazovať rovnaké výsledky bez ohľadu na to, čo v minulosti hľadali a v akej krajine sa nachádzajú. DuckDuckGo indexuje len zlomok webových stránok a informácie získava najmä z overených stránok vrátane Wikipédie či z internetovej znalostnej databázy Wolfram Alpha. Nemali by ste byť preto prekvapení, ak vám vyhľadávač zobrazí výrazne menej výsledkov než Google. Ako tvrdí DuckDuckGo, dôležitá najmä kvalita, nie kvantita.

Tip: Ak chcete obmedziť zbieranie údajov vo vyhľadávači, môžete si v internetovom prehliadači aktivovať takzvaný Anonymný, či Inkognito režim.

Ukryť identitu vám zadarmo pomôže aj prehliadač Opera

Funkcia, ktorá bola pôvodne určená len pre vývojárov je dnes dostupná pre všetkých. Ak si stiahnete najnovšiu verziu prehliadača Opera, v jeho nastaveniach si môžete bezplatne aktivovať takzvané VPN (Nastavenia – Súkromie a zabezpečenie – VPN). Vďaka takzvaných virtuálnym privátnym sieťam (skr. VPN) môžu užívatelia navštevovať aj stránky a používať služby, ktoré sú v ich krajine blokované alebo neprístupné. Mnoho ľudí VPN siete využíva aj na ukrytie identity, keďže navonok vystupujú pod úplne inou, falošnou, IP adresou.

Opera v súčasnosti automaticky ponúka možnosť... Foto: Opera
opera, vpn Opera v súčasnosti automaticky ponúka možnosť bezplatného využívania VPN sietí.

VPN v podaní Opery je bezplatné a zatiaľ nie je nijako limitované. Spojenie je zašifrované 256-bitovým kľúčom a užívateľ si môže vybrať, pod IP adresou ktorej krajiny, chce na internete vystupovať. Na výber je päť krajín – Kanada, Spojené štáty, Nemecko, Holandsko a Singapur. V náhľade je potom možné skontrolovať nie len IP adresu, ale aj množstvo prenesených dát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #anonymita #vyhľadávač #DuckDuckGo #AppkyzVATky