Pebble končí. Majitelia hodniek aj záujemcovia zostanú sklamaní

Tí, ktorí podporili vznik tretej generácie hodiniek Pebble, sa ich už nedočkajú. Firma im po mesiacoch čakania vráti peniaze. Majitelia starších modelov hodiniek stratia softvérovú podporu a aj záruku. Nový majiteľ softvérovej platformy, firma Fitbit, s ňou má úplne iné plány.

09.12.2016 15:00
pebble, Pebble Time 2, Pebble Core,... Foto:
Ľuďom, ktorí podporili vznik tretej generácie hodiniek Pebble (na obrázku), firma vráti peniaze.
debata

Výrobca inteligentných hodiniek Pebble na trh možno nepriniesol revolúciu, no inovácie o ktoré sa postaral poznačili celé odvetvie nositeľnej elektroniky na niekoľko rokov. Či už ide o inteligentné hodinky alebo športové náramky, Pebble so svojimi jednoduchými, lacnými a multifunkčnými hodinkami nastavil latku veľmi vysoko.

Pebble lámal rekordy vo verejných zbierkach na Kickstarteri

Firma, ktorá začínala kampaňou na serveri Kickstarter vzbudila nevídaný ohlas. Vo svojej prvej kampani žiadala verejnosť o finančnú podporu pre spustenie výroby univerzálnych hodiniek s displejom s elektronickým atramentom, ktoré sa o niekoľko mesiacov na to stali celosvetovým fenoménom. Hodinky na jedno nabitie vydržali nie len neobvykle dlho, ale ponúkali aj nové funkcie, ktorými predtým žiadne podobné zariadenia nedisponovali.

Výrobca sa s jednou úspešnou kampaňou na Kickstarteri neuspokojil a začal pripravovať ďalšie. V marci 2015 odštartoval novú verejnú zbierku, v ktorej mohla verejnosť podporiť vznik hodiniek Pebble Time s farebným displejom. Záujem bol tak veľký, že Pebble prepísal históriu najúspešnejších kampaní v histórii Kickstarteru.

V tretej verejnej zbierke, z mája tohto roka, sa mohli ľudia podporiť druhú generáciu hodiniek Pebble 2 s čiernobielym displejom, Pebble Time 2 s farebným displejom ako aj úplne nové 3G zariadenie s názvom Pebble Core.

Fitbit pochová platformu Pebble. Sklamaní budú aj majitelia starších hodiniek

Úspech by si firma do tretice zopakovala nebyť nečakanej udalosti, ktorú budú musieť majitelia starších zariadení ako aj čakatelia na nový model stráviť. Pred niekoľkými týždňami sa začalo šepkať o tom, že o Pebble má záujem iný veľký výrobca inteligentného športového príslušenstva. Tieto informácie sa napokon potvrdili.

Softvérovú platformu Pebble kupuje Fitbit, ktorý má s ňou úplne iné plány. Ďalšie hodinky pod značkou Pebble firma nie len, že nepredstaví, ale v rámci podmienok akvizície sa obe spoločnosti dohodli na tom, že do marca budúceho roka vrátia peniaze všetkým tým, ktorí v máji vznik tretej generácie hodiniek finančne podporili. Vyrábať sa totiž nebudú.

Žiadna záruka, žiaden servis a neistá budúcnosť v podaní Fitbit

Aby toho nebolo málo, dôvod k zármutku budú mať aj majitelia dvoch predošlých verzií hodiniek Pebble. Stratia na ne záruku a nebudú tak môcť požiadať o prípadnú výmenu chybného kusu za nový tak, ako Pebble v rámci svojho nadštandardného servisu zákazníkom pôvodne ponúkal. Online služby (najmä rôzne aplikácie) budú na hodinkách naďalej fungovať, no zatiaľ nevedno dokedy.

Fitbit kupuje softvér, no nie hardvér. Zo spoločnosti si odnesie to najcennejšie – know how, vývojárov a duševné vlastníctvo. O zvyšok, vrátane hardvéru nemá záujem. Ekosystém a samotnú platformu môže, ale aj nemusí, použiť vo vlastných výrobkoch, ktoré by mohli byť minimálne po softvérovej stránke podobné hodinkám Pebble. Nič viac, nič menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Pebble #Fitbit