Samsung obmedzí nabíjanie Galaxy Note 7 len na 30 percent

Firma sa s čoraz agresívnejším spôsobom snaží donútiť posledných majiteľov smartfónov Galaxy Note 7 k ich vráteniu a prípadnej výmene za iný model. Nabíjať ich bude možné už len na 30 percent kapacity batérie, či dokonca vôbec.

10.12.2016 15:00
Samsung Galaxy Note 7 Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Samsung Galaxy Note 7)
debata

Samsung sa už niekoľko mesiacov snaží prinútiť posledných majiteľov smartfónu Galaxy Note 7 aby ho vrátili a vymenili za peniaze či iný model. Aj keď drvivá väčšina tak urobila, zhruba desať percent európskych zákazníkov si telefón ponechalo. V Spojených štátoch mobil predajcom vrátilo 93 percent zákazníkov. Tých, ktorých neodradila posledná aktualizácia, pri ktorej Samsung obmedzil použiteľnú kapacitu batérie na 60 percent, by mohla odradiť ďalšia pripravovaná aktualizácia, ktorú Samsung začne do zariadení zasielať 15 decembra.

Nabíjať bude možné už len na tretinu pôvodnej kapacity

Namiesto 60 percent už bude možné mobil nabiť len na 30 percnet pôvodnej kapacity batérie. Týka sa to všetkých zákazníkov v Európe, vrátane Slovenska. Samsung očakáva, že tento krok bude klincom do rakvy pre všetkých tých, ktorí si z nejakého dôvodu smartfón plánovali ponechať a naďalej ho používať. Obmedzenie možnosti nabíjania smartfónu sa podľa firmy ukázalo ako efektívne a prispelo k zvýšenému záujmu zákazníkov o jeho vrátenie.

V Kanade sa telefón nepripojí k mobilnej sieti ani k Wi-Fi

V niektorých krajinách Samsung použil ešte agresívnejšiu taktiku. V Kanade pomocou aktualizácie zamedzil používanie bezdrôtových a mobilných sietí, vrátane Wi-Fi a Bluetooth. Telefón sa tak stal prakticky nepoužiteľný, aj keď zo zberateľského hľadiska určite nie bezcenný. V Spojených štátoch firma 19. decembra vydá ďalšiu aktualizáciu, ktorá úplne zablokuje možnosť nabíjania zariadenia. Ako ale pripomenul server BBC, niektorí mobilní operátori sa rozhodli svojim zákazníkom automatické aktualizácie Samsungu nesprístupniť, keďže by mohli predstavovať bezpečnostné riziko. Ak totiž iný telefón nevlastnia, v prípade potreby by nemohli ani len privolať prvú pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Galaxy Note 7