Uber bude testovať autá bez vodiča v Arizone. Kalifornia ho vyhnala

Uber kalifornské úrady nepožiadal o povolenie testovať autá bez vodiča. Úrady ho preto potrestali. Firma presunula autá do zhovievavejšej Arizony.

23.12.2016 12:00
Uber Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Americký štát Kalifornia je známy ako bašta úspešných startupov a veľkých technologických firiem, ktoré v ňom majú stabilné zázemie. Zázemie, ktoré im umožňuje testovať mnohé netradičné nápady, ktoré majú ambíciu preraziť v zahraničí. Nie všetky z nich sa však stretnú s porozumením. Príkladom sú drony, ktoré súčasná legislatíva zakazuje používať v obývaných oblastiach, a najnovšie aj samoriadiace vozidlá. Na túto prekážku narazil Uber, ktorý v Kalifornii začal tieto vozidlá testovať. Bez akéhokoľvek povolenia.

Uber sa vyhol úradom, tie ho potrestali

Úradu, pod ktorý spadá aj regulácia dopravy, sa však plány Uberu nepáčia a autá bez vodiča z kalifornských ciest, presnejšie z ciest v San Franciscu, vykázal. Ako uviedol server Bloomberg, firme ale odkázal, že svoju žiadosť o testovanie vozidiel môže zaregistrovať a o konečnom schválení či zamietnutí urýchlene rozhodne špecializovaný tím.

Uber, ktorý úrad o testovanie nepožiadal a ani ho úradom neoznámil, sa obhajoval tým, že rovnako tak neurobila ani Tesla, ktorá do vozidiel nainštalovala autopilota. Tesla ale takéto vozidlá nepovažuje za úplne autonómne. Google (resp. Alphabet), Baidu, Nissan a Mercedes-Benz však áno, a preto sa na úrady v Kalifornii so svojou obdobnou žiadosťou v minulosti obrátili.

Arizona bude voči Uberu zhovievavejšia

Uber napokon na rozhodnutie kalifornský úradov promptne zareagoval a oznámila, že svoje autá bude radšej testovať v zhovievavejšej Arizone. „Naše autá sme ráno premiestnili do Arizony,“ uviedol Uber vo štvrtok vo svojom vyhlásení. Zároveň dodal, že sa teší podpore arizonského guvernéra Duceyho a v najbližších týždňoch flotilu vozidiel bez vodiča rozšíri. Niekoľko samojazdiacich vozidiel Uberu už septembra premáva ulicami Pittsburghu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Uber #autonómne autá #autá bez vodiča #samojazdiace autá