Za dešifrovanie súborov na disku útočníkom neplaťte, skúste bezplatný nástroj

Podľa bezpečnostných expertov sa oplatí počkať na nástroj, ktorý súbory na disku pomôže dešifrovať. Desiatky z nich sú už dostupné, každý je však zameraný na iný druh ransomvéru.

07.01.2017 07:00
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Ak ste sa doposiaľ nestretli s malvérom, ktorý by vám na disku zašifroval dôležité súbory a požadoval výkupné, máte šťastie. Bezpečnostní analytici sa zhodujú na tom, že tento druh malvéru je jedným z najnebezpeč­nejších. Spôsob, akým sa počítač nakazí pritom nemusí byť nijako sofistikovaný.

Stačí malá nepozornosť a malvér začne šifrovať súbory na disku

Stačí trochu nepozornosti pri otváraní príloh v e-maili a nákaza sa začne šíriť bez toho, aby na seba upozornila. Keď na seba upozorní, je už veľakrát neskoro. Pri takzvanom ransomvéri platí, že súbory dôkladne zašifruje a kľúč k dešifrovaniu užívateľ nemá šancu odhaliť. Nedobrovoľne sa tak stane obeťou v rukách vydieračov, ktorí mu sľubujú, že ak zaplatí, získa kľúč k svojim dátam. Ak nezaplatí, o súbory príde. Ak zaplatí, pravdepodobne o ne príde tiež, lebo kľúč mu útočníci aj tak nedoručia.

Podľa analytikov je vôbec jedným z najnebezpeč­nejších verzií ransomvéru CryptXXX, ktorý je jedným z najaktívnejšie šírených ransomvérov. „Útočníci využívali Angler a Neutrino exploit kity, ktoré sa považujú za jedny z najefektívnejších z pohľadu úspešnosti napadnutia vyhladnutého cieľa,“ uvádza Kaspersky Lab. Od apríla minulého roka zaznamenal viac ako 80-tisíc útokov ransomvéru na počítače po celom svete, obzvlášť však v krajinách ako USA, Rusko, Nemecko, Japonsko, India a Kanada.

Platiť výkupné nemá zmysel. Radšej si počkajte na dešifrovací nástroj

Kaspersky Lab upozorňuje, že platiť výkupné nemá zmysel a je lepšie počkať si na dešifrovací nástroj, u ktorého je pomerne vysoká pravdepodobnosť, že ho niektorá z bezpečnostných firiem vydá. "Užívatelia by si mali napadnuté súbory uložiť a byť trpezliví. Skôr či neskôr sa pre väčšinu ransomvérov nájde dešifrovacie riešenie, tvrdí Anton Ivanov z Kaspersky Lab. Firma na svojom webe sprístupnila napríklad bezplatný nástroj RannohDecryptor, ktorý údajne dešifruje väčšinu súborov s koncovkou .crypt, .crypt1 a .cryptz.

Ak už máte počítač nakazený ransomvérom, určite by ste mali navštíviť stránku Nomoreransom.org, na ktorej sú k dispozícii desiatky bezplatných nástrojov na dešifrovanie súborov na disku, ktoré sú špecificky vytvorené pre konkrétne typy ransomvéru. Stránku prevádzkuje iniciatíva Holanskej národnej polície, európskeho policajného úradu Europol, Intel Security a Kaspersky Lab.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #malvér #trójsky kôň #ransomvér #šifrovanie súborov