Drony od Googlu internet šíriť nebudú. Firma projekt ukončila

Drony mali pomôcť pripojiť ľudí v krajinách tretieho sveta na internet. Sú však pridrahé, nerentabilné a nespoľahlivé. Google sa projektu Titan vzdal a venovať sa bude viac vývoju "internetových" balónov pohybujúcich sa v stratosfére.

14.01.2017 07:00
Google Loon Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Futuristický projekt, v ktorom mal Google za pomoci dronov lietajúcich vo výške niekoľkých kilometrov nad zemou šíriť internet najmä v krajinách tretieho sveta a riedko obývaných oblastiach, sa predčasne končí. Projekt s názvom Titan, ktorý odštartoval takmer pred tromi rokmi, Google vyhodnotil ako nerentabilný.

Drony poháňané solárnou energiou mali nad presne vymedzenými územiami krúžiť nepretržite niekoľko mesiacov. Google však priznal, že ich využitie by bolo nie len pridrahé ale aj technicky priveľmi náročné. Väčšie nádeje teraz vkladá do lietajúcich balónov z projektu Loon, ktoré by mali šíriť internet rovnakým spôsobom. „Pre porovnanie, v tejto fáze je po ekonomickej a technologickej stránke projekt Loon oveľa sľubnejší,“ uviedla firma v oficiálnom vyhlásení.

Namiesto dronov už len balóny v stratosfére

V projekte Loon, na ktorý firma nezanevrela, sa počíta s vypustením niekoľkých stoviek balónov do stratosféry. Prvýkrát „internetové“ balóny Google vyskúšal v roku 2013 na Novom Zélande. Pohybovať by sa mali vo výške 25 kilometrov nad zemou a na napájanie elektroniky využívať solárnu energiu.

Ilustračné foto (projekt Google Loon) Foto: Google
Google Loon Ilustračné foto (projekt Google Loon)

Rozšíriť internet aj do odľahlých miest planéty chce aj Facebook, ktorý stále testuje bezpilotné lietadlá. Na rozdiel od Googlu im však stále verí, aj keď takisto čelí technickým komplikáciám.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #bezpilotné lietadlá #Titan #Loon