Hackeri zaútočili na firmu, ktorá z mobilov dolovala šifrované údaje

Izraelskej firme Cellebrite hackeri ukradli až 900 gigabajtov dát, medzi inými aj rôzne dôkazové materiály z telefónov, ktoré firma dešifrovala. Cellebrite v minulosti mala pomáhať FBI pri dešifrovaní dát z iPhonu útočníka v americkom San Bernardine.

15.01.2017 11:30
Autá - hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata

Izraelská firma Cellebrite sa svojho času chválila, že dokáže získať dáta z akéhokoľvek mobilu, aj keď sú zašifrované. V januári sa sama stala terčom útoku. Hackerom sa podarilo ukradnúť údajne až 900 gigabajtov dát. Predstavitelia Cellebrite útok síce potvrdili, no množstvo odcudzených dát neupresnili. Uviedli len, že zákazníci sa nemajú čoho obávať, keďže si nie sú vedomí akékoľvek zvýšeného rizika. To však neznamená, že takéto riziko neexistuje.

O útoku ako prvý informoval server Motherboard, ktorý zároveň tvrdí, že medzi odcudzenými dátami sa nachádzajú aj rôzne dôkazové materiály z telefónov, ktoré firma dešifrovala. Útočníci sa mali zmocniť staršej užívateľskej databázy, z ktorej získavala údaje predošlá verzia online systému. Spoločnosť medzičasom zákazníkov vyzvala, aby si zmenili heslá k svojim účtom.

Technologická firma Cellebrite mala v minulosti spolupracovať s FBI pri vyšetrovaní prípadu útočníka z amerického San Bernardina. Cellebrite mala vyšetrovateľom pomôcť pri získaní usvedčujúcich dát zo zašifrovaného iPhonu útočníka. Spoluprácu s FBI však nikdy oficiálne nepotvrdila. Okrem FBI sú jej klientmi pravdepodobne aj iné vládne agentúry a tajné služby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #FBI #San Bernardino #hackerský útok #Cellebrite