Opera ukázala prehliadač budúcnosti. Neon je najmä o jednoduchosti

Má názov Neon a pokročilé nastavenia a početné ovládacie prvky by ste v ňom hľadali leň ťažko. Opera má s novým prehliadačom veľké ambície. Hovorí o budúcnosti prehliadania webu.

16.01.2017 07:00
Opera, Neon, prehliadač Foto:
Opera predstavila svoj "revolučný" internetový prehliadač Neon.
debata (6)

Opera už experimentovala s viacerými internetovými prehliadačmi. Líšili sa funkčnosťou ale aj ovládaním. Pred niekoľkými týždňami rozšírila svoj pôvodný prehliadač o funkciu bezplatného VPN prístupu, vďaka ktorej môžu užívatelia ukryť svoju internetovú identitu v jednej z piatich krajín, kde má svoje servery. Tentokrát prichádza z prehliadačom, ktorý je výrazne odlišuje nie len od samotnej Opery ale aj od konkurencie. Neon je jednoduchý, no zároveň sofistikovaný.

Namiesto záložiek bubliny s náhľadom stránok

V čom je Neon iný? Opera z prehliadača odstránila všetky “zbytočné” ovládacie prvky a užívateľ namiesto nich uvidí len pozadie svojej pracovnej plochy, vyhľadávací riadok a niekoľko záložiek v tvare bublín, ktoré zobrazujú ikony príslušných webov. Nič viac, nič menej. Rušivé elementy vývojári presunuli do skrytého menu a nastavení, ktoré sú rovnako obsiahle ako u klasickej Opery.

Neon zoskupuje všetky otvorené stránky v bublinách, spolu s ich náhľadmi. Užívateľ tak vraj získa lepšiu predstavu o tom, čo sa na tej či onej stránke nachádza a nemusí tak kontrolovať záložku po záložke. Otvorené stránky prehliadač automaticky zoraďuje podľa frekvencie ich používania.

Neon neukladá len stránky ale aj ich fotky

Zaujímavá je aj funkcia “odfotenia” stránky. Odfotiť je možné celú stránku alebo označiť len jej časť a prehliadač tento obrázok spolu s internetovou adresou odloží do galérie. Takýmto spôsobom v podstate nahrádza ukladanie stránok medzi dočasné záložky, podobne ako v prehliadači Safari vo funkcii “Na prečítanie”.

V prehliadači Opera Neon je možné umiestniť dve... Foto: Tomáš Švec, Opera
Opera, Neon V prehliadači Opera Neon je možné umiestniť dve stránky vedľa seba.

Neon podporuje aj zobrazenie dvoch stránok vedľa seba. Opäť nie je potrebné presúvať sa medzi otvorenými stránkami. Rolovanie na oboch stránkach je plynulé, bez potreby zbytočného “klikania”. Stačí potiahnuť bublinu zobrazujúcu záložku k otvorenej stránke a zvoliť si, či sa má zobraziť vľavo alebo vpravo. Nechýba ani režim inkognito, pri ktorom si prehliadač nič nepamätá – neukladá históriu či “sušienkové” súbory cookies. VPN siete zatiaľ vývojári do prehliadača integrovať nestihli. Do experimentálneho Neonu tiež nie je možné inštalovať žiadne doplnky.

Prehliadač Opera Neon je dostupný pre Windows a macOS.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #prehliadač #NEON